Fons Verplaetse: de econoom, de politicus en de mens

Fons Verplaetse met de biografieën van zijn politieke medestanders Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene

Fons Verplaetse, de econoom die in de jaren tachtig het herstelbeleid in België mee vorm gaf met onder meer een devaluatie van de Belgische frank en nadien een tiental jaar gouverneur was van de Nationale Bank, is gisteravond overleden. Verplaetse overleed “na een korte ziekte en de gevolgen van covid 19”. Hij was 90 jaar. De ere-gouverneur van de Nationale Bank was onder meer berucht voor de devaluatie van de Belgische frank die hij doorvoerde in 1982. Het Waalse dorp Poupehan in de provincie Luxemburg, waar Verplaetse een buitenverblijf had, werd in die periode een begrip. In het buitenverblijf vond regelmatig overleg plaats tussen een aantal zwaargewichten uit de katholieke zuil over het herstelbeleid. Tot die befaamde groep van Poupehan behoorden ook Wilfried Martens, vakbondsleider Jef Houthuys en bankier Hubert Detremmerie (BAC). Maar in de wandelgangen van de Wetstraat was Verplaetse ook berucht voor zijn persoonlijke relatie met Marcia Dewachter, zijn vroegere medewerkster en later directeur van de Nationale Bank.

Verplaetse was altijd uiterst discreet over zijn privé-leven. Maar in politieke kringen was bekend dat hij een relatie had met Marcia Dewachter. Die relatie werd voor het eerst geanonimiseerd vermeld in de sleutelroman ‘Mont Ducal’ van Hugo De Ridder, politiek journalist van De Standaard en intimus van de toenmalige CVP kopstukken. In zijn boek gebruikte De Ridder nog schuilnamen: kabinetschef Frans Verhees en zijn vriendin Monica De Witte. Het is journalist Koen Meulenaere die later in Knack onthulde dat het in werkelijkheid om Fons Verplaetse en Marcia De Wachter ging.



Later, als Kaaiman in de Tijd, schreef Meulenaere daarover het volgende: “Hugo schilderde meesterlijk hoe in de praktijk de kabinetschef Frans Verhees en zijn warme, zeg gerust hete, vriendin Monica De Witte ’s lands zaken bestierden. Iedereen zag in die twee Wilfried Martens en Miet Smet, die in die tijd nog flagrant logen over hun affaire. Maar niemand minder dan Kaaiman onthulde in Knack dat ze stonden voor Fons Verplaetse en Marcia De Wachter. Wij waren daar nogal zeker van, want Hugo had het ons zelf verteld, omdat hij het beu was dat niemand het zag. (…) Zo in werkelijkheid de genegenheid van Fons voor zijn talentrijke en niet onfraai ogende discipel steeds overdrachtelijk en platonisch van aard is gebleven, al is ook een gouverneur van een nationale bank niet helemaal onontvankelijk voor ondeugende gedachten, dan liet Hugo in zijn boek Frans Verhees op die Monica tekeergaan als een wildeman. Zodat de bezorgde lezer bij een zoveelste extreme sessie verontrust uitriep: ‘Voorzichtig Frans!’ Iets wat ze tegen Fons alleen hebben geroepen toen hij de frank devalueerde.” (Lees verder onder de foto)

Vandaag en morgen kan u overal verhalen lezen over de belangrijke rol die Fons Verplaetse speelde in ‘s lands economie. Maar de gouverneur van de Nationale Bank was ook een mens van vlees en bloed. Wij hebben veel respect voor zowel de econoom, de politicus als de mens Fons Verplaetse. Precies daarom wilden we u dit verhaal niet onthouden.