De oude pastorij van Villers-sur-Lesse in de Famenne is terug bereikbaar per telefoon. Dat is merkwaardig. De pastorij werd in 2010 aangekocht door de vroegere koningin Paola. Die heeft om redenen van successie de naakte eigendom overgedragen aan de drie kinderen van prins Laurent. Het vruchtgebruik blijft echter bij het vroegere koningspaar. De kranten van de groep Sud Presse ontdekten nu dat er recent een gewone telefoonlijn is geïnstalleerd. Die staat op naam van Vincent Pardoen, de vertrouwenspersoon van de vroegere koning Albert. De renovatiewerken aan het imposante gebouw en aan de omliggende tuin zijn ondertussen zo goed als afgewerkt. Vraag is wat de bestemming zal zijn van deze pastorij.
Vincent Pardoen is de belangrijkste vertrouwensfiguur van Albert. Het is ook de enige raadsman die Albert heeft meegenomen uit zijn vroegere entourage. En dat was niet zo evident. Het was Pardoen die aan de basis lag van de veel omstreden brief die het echtpaar Albert in 2014 schreef aan hun zoon Laurent wanneer die gehospitaliseerd was. Pardoen heeft die brief, tegen de beslissing van Laken in, doorgespeeld aan de pers. Daarop werd hij door Laken ontslagen als hoofd van de dienst van Albert. Die laatste liet dat niet over zijn kant gaan en nam Pardoen op eigen initiatief terug in dienst.
Pardoen leeft nu in één van de twee appartementen die Albert en Paola enkele jaren terug kochten in Oostende. Het was ook Pardoen die de aankoop van de in verval geraakte pastorij in Villers-sur-Lesse regelde. Paola betaalde daar toen 100.000 euro voor. Twee jaar daarna, in 2012, kwam de Koninklijke Schenking in het verhaal op de proppen. Die regelde een ruil met de kerkfabriek van de gemeente en verwierf de boomgaard en de gronden rondom de pastorij. Die tuinen zouden nu ook zijn aangelegd waardoor het hele project stilaan bewoonbaar wordt. Alleen wie er gaat wonen, is niet bekend.
Over het vermogen van de familie Saxen-Coburg doen uiteenlopende verhalen de ronde. Het vermogen van wijlen koning Boudewijn wordt op 30 miljoen euro geschat. Volgens journalist Rik Van Cauwelaert stond dat bedrag op een bankrekening in de Verenigde Staten geparkeerd, ook al om successieredenen. Wijlen koningin Fabiola zou een eigen vastgoed geheel hebben beheerd in Frankrijk en haar geboorteland Spanje. Albert en Paolo kochten naast de appartementen in Oostende en de pastorij in Villers-sur-Lesse in 1990 ook nog een belangrijk domein in het Zuid-Franse Chateauneuf-de-Grasse, goed voor 3 hectare met daarop drie woonhuizen. Dat domein wordt geschat op meer dan 10 miljoen euro. Prinses Astrid huwde dan weer met Lorenz van Habsurg-Lotharingen, telg uit een niet onbelangrijke Duits-Zwitserse bankiersfamilie. Lorenz zelf werkt trouwens in één van die banken in het Zwitserse Bazel.