GENERATIEWISSEL – Jacques Dossche ruimt baan voor zijn zoon Kristof

Kristof Dossche, CEO van de familiale groep (Foto: Dossche)

De Rijkste Belgen volgt de generatiewissel bij de meest vermogende Belgische families op de voet. Vandaag: Jacques Dossche.

De 76-jarige Jacques Dossche heeft de resterende aandelen die hij aanhield in de patrimoniumholding Dossche Invest verkocht aan de vennootschap. Meteen zet hij daarmee een punt achter zijn industriële loopbaan, verankerd in de sector van de bloemmaalderijen. De weg ligt nu open voor zijn oudste zoon Kristof om alsnog naar buiten te treden als sterke man van de familie. Vader Jacques Dossche was al die tijd de dominante pater familias. Zijn vertrek loopt gelijk met de verkoop van de oude industriële site van de familie in het centrum van Deinze. Daar wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld met 250 nieuwe woningen. Het leverde de familie een meerwaarde op van 18 miljoen euro.



Kristof Dossche staat sinds het najaar van 2003 aan het roer bij Dossche Mills. Van 1999 tot eind 2001 was als controleur van de financiën actief bij het Franse conglomeraat Bouygues, en daarna als investeringsbankier bij Bank Degroof. Zijn vader Jacques Dossche bleef als voorzitter van de raad van bestuur van de familiale holding Dossche Invest op het beleid wegen. Hij bouwde de groep op. Veel Oost-Vlamingen kennen hem, maar weinigen kennen Kristof. “We zijn een discrete familie. We komen niet graag in de media”, zei Kristof Dossche daarover enkele jaren terug aan Trends. “Maar je moet je wel profileren, als je bekwame mensen wilt aantrekken in de oorlog om talent. Ik geef mijn medewerkers ook de ruimte en de middelen die ze nodig hebben.”

Kristof is de oudste van drie broers. Hij is de enige met een operationele functie in het familieconcern. In 2008 verkocht Dossche het kippenbedrijf Maïski, omdat ze met de opbrengst verder wilde investeren in de maalderijsector. In 2012 werd de industriële broodbakkerij Paverco overgenomen door de groep La Lorraine van de familie Vanherpe. In 2010 kreeg de groep van de Nederlandse mededingingsautoriteit een boete opgelegd van 22,8 miljoen euro wegens kartelvorming. Dossche ging in beroep tegen de zwaarste boete voor een Belgisch bedrijf in Nederland ooit maar eind 2014 werd de boete definitief bevestigd.

Het kostte enkele jaren tijd om de boete te verwerken. Maar in 2017 koos CEO Kristof Dossche opnieuw het pad van de expansie. In Nederland werd de maalderijgroep Meneba overgenomen, daarna in België de groep Ceres. De markt consolideert en Dossche moet en wil meegroeien. Voor vader Jacques Dossche is de verkoop van de fabriekssite in het centrum van Deinze een eindpunt. De site van 2,14 hectare werd vorig jaar voor gelijke delen opgekocht door de projectontwikkelaars 3D Real Estate en Atenor. Samen met de stad Deinze hebben ze grootse plannen. Zo komen er onder meer 250 nieuwe wooneenheden op het terrein. De meerwaarde voor de familie werd vastgelegd op 18 miljoen euro.