Ghelamco faciliteert de groei van Green Energy Park, goed voor 175 miljoen euro (in een eerste fase)

3D van het nieuwe Nexus-datacenter van Ghelamco (www.nexus-datacenter.be)

Gisteren werd met enige ceremonie de eerste steen gelegd van het Nexus datacenter dat op de site komt van het Green Energy Park, een initiatief van de VUB en het UZ Brussel en ontwikkeld door Ghelamco, de projectontwikkelaar en bouwgroep van Paul Gheysens. Volgend jaar moeten daarvan de eerste twee gebouwen opgeleverd worden: een datacenter dat CO2-neutraal is, voor onder meer de huisvesting van de servers van het UZ Brussel en de VUB, en een industrieel labo en innovatiehub. Dat laatste is een industrieel labo voor grootschalige proefopstellingen en demonstraties, zoals een experimenteel operatiekwartier. Medio 2025 wordt een derde gebouw, het ‘Alfa-gebouw’, opgeleverd, een multifunctioneel gebouw van 30.000m² waar bedrijven en onderzoekers samen kunnen werken en kennis kunnen delen. Ghelamco faciliteert de verdere groei van het Green Energy Park, goed voor, in een eerste fase, 175 miljoen euro. 

Het hele project wordt gedragen door een consortium (Team Alfa) dat wordt geleid door de zoon Michael Gheysens van de Ghelamco groep . Ghelamco staat in voor de herontwikkeling van het Researchpark in Zellik langs de Brusselse ring en dat gedurende 30 jaar. De eerste 3 gebouwen vergen een investering van ongeveer 175 miljoen euro. Green Energy Park vzw van is op 4 juli 2019 opgericht in een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel. Als Strategisch Proeftuincentrum, moet Green Energy Park de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en eindgebruikers stimuleren door hen ‘living labs’ aan te bieden waar ze hun innovatieve ontwikkelingen kunnen testen, verfijnen en tentoonstellen in een realistische omgeving. Het gaat dan concreet om vier onderzoeksdomeinen: energie en mobiliteit, het ziekenhuis van de toekomst, slimme regio’s en biotechnologie.



Team Alfa staat onder leiding van Ghelamco in voor de concrete uitwerking van het project, een investering van 175 miljoen euro. Leden van Team Alfa zijn 12 bedrijven: Robuust Architectuur, Jasper-Eyers, Ingenium, Tractebel, Surreal, Network Consulting, RunDCRun, Prodata, BAM, ABB.