Bart Turtelboom wordt de nieuwe strateeg van de Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital. Turtelboom is de 48-jarige broer van Open VLD Vlaams minister Annemie Turtelboom. Merit Capital is het opmerkelijk verhaal van een vermogensbeheerder die is doordrongen van blauw politieke bloed, meer bepaald dat van gewezen ondernemer en politicus Jacky Buchmannn en van gewezen EU-commissaris Karel De Gucht.
Annemie Turtelboom omschrijft haar broer in interviews als “een briljant man”. Broer Turtelboom resideert in het financieel centrum van Londen waar hij met zijn fonds APQ om en bij 100 miljoen aan kapitaal beheert in opdracht van private klanten. Nu zal hij Merit bijstaan in haar toekomstige ontwikkeling. Hij doet dit naast zijn bestaande werk als eigenaar van APQ.
En Merit kan die hulp wel gebruiken. De vermogensbeheerder kende een verleden van snel wisselende bestuurders en snelle opeenvolgende kapitaalverhogingen. De voorbije 15 jaar werden 16 dergelijke operaties doorgevoerd, goed voor een kapitaal van 12,8 miljoen euro. Met die middelen opende Merit vijf kantoren in België. Een zesde moet binnenkort ook openen in Aalst. Ook kwamen er activiteiten in Zwitserland en Nederland. Volgend jaar wil Merit starten in Luxemburg, maar dat lijkt moeilijker te verlopen. Wanneer daarover wordt gesproken in de toelichting bij de jaarrekening lezen we’ ‘De aanvraag voor vergunning als vermogensbeheerder voor Merit Capital Asset Management SA is in behandeling bij de CSSF (de Luxemburgse controle autoriteit).’ En dan tussen haakjes ‘(moet hier niet iets gezegd worden over de vertraging,)’. Duidelijk een ‘vorige versie’ die werd gebruikt.
Momenteel kijkt Merit aan tegen een overgedragen verlies van meer dan 6 miljoen euro. Vers kapitaal is dan ook noodzakelijk om te blijven voldoen aan de kapitaalvereisten om de erkenning als vermogensbeheerder te behouden. Hier is de inbreng van Bart Turtelboom zeker welkom. In een gesprek met de krant De Tijd zegt Merit-CEO Eric Thoelen dat de start investering nu voorbij is en dat het stijd is op het beheerd vermogen door Merit, 1,7 miljard euro op dit moment, te laten groeien.
Tijdens de voorbije kapitaalverhogingen kwamen ook de liberale politici Jacky Buchmann en Karel De Gucht aan boord van Merit als aandeelhouder. De gewezen Europees commissaris zou volgens persberichten om en bij 10 procent controleren van Merit. De Gucht is er de man niet naar om die investering te laten verloren gaan. Tot in mei dit jaar was hij vertegenwoordigd in de raad van bestuur van Merit via zijn zoon Frederic De Gucht. Nu is Karel De Gucht terug zelf bestuurder.
Niet dat Frédéric De Gucht nu zonder werk zit. Eind vorig jaar stapte hij mee in de overname van de Luikse glasverwerker Sprimoglass. Hij werd meteen gedelegeerd bestuurder van de groep. Via zijn vennootschap Pecuniae controleert De Gucht 34 procent van Sprimo Vitro. Die laatste is globaal goed voor 2 miljoen euro, middelen bedoeld als investering in Sprimoglass.
De 83-jarige Jacky Buchmann is in Merit aanwezig via zijn kleinzoon Gilles Buchmann die bestuurde is van de groep. Buchmann en De Gucht kennen elkaar goed. In 1999 werd Karel De Gucht voorzitter van de VLD. Daardoor viel een ministermandaat open in de liberale Vlaamse regering van Patrick Dewael. Dat mandaat werd verrassend ingevuld door Dirk Van Mechelen, een ietwat schuchtere politicus maar poulain van Jacky Buchmann in wiens bedrijf voor optische toestellen hij ooit zijn carrière begon. Buchmann zelf zag zijn politieke carrière tot zijn eigen frustratie gefnuikt worden door een veroordeling in de zogenaamde zaak Stuyck, een dossier van smeergeld uit vroegere politieke tijden. Sedertdien kwam Van Mechelen op de voorgrond.
Er is nog een opmerkelijke band tussen Buchmann en Merit. Buchmann is altijd een promotor geweest van jumping en paardensport. Denk maar aan de jumping van Kapellen, gemeente waarvan waarvan zowel hijzelf als Van Mechelen burgemeester zijn geweest en die laatste nog steeds is. Een van de aandeelhouders van Merit is Leopold De Backer, ondernemer uit Kapellen en bestuurder van de bekende Stoeterij Zangersheide van de onlangs overleden Leon Melchior. Een andere aandeelhouder is de Nederlander Johannes, Jan, Tops, ondernemer en mee betrokken bij de jumping van Valkenswaard.
De uitdagingen voor Merit zijn groot en belangrijk. Het is nu uitkijken hoe de blauwe connectie dit verder afwerkt.