Jacques Monsieur was voorbestemd om het notariaat van zijn vader over te nemen. Maar na zijn rechtenstudies aan de ULB moet hij zijn legerdienst vervullen. Hij raakt er geobsedeerd door spionage en inlichtingswerk. In de jaren ‘80 sluit hij zijn eerste illegale wapendeals af, naar eigen zeggen als dekmantel voor zijn spionagewerk. Hij zal uitgroeien tot één van de belangrijkste handelaren in illegale wapenverkopen. Het Brussels parket schat zijn vermogen op 9 miljoen euro. Deze week werd hij opgepakt in Portugal nadat hij naliet een factuur van 2.500 euro te betalen. De nu 67-jarige Belg werd vorig jaar in Brussel veroordeeld tot 4 jaar cel en een boete van 1,2 miljoen euro. België heeft zijn uitlevering gevraag aan Portugal. Aan het rijk van Jacques Monsieur kan nu een abrupt einde komen.
Begin de jaren ‘80 van de vorige eeuw wijkt de reserve officier Jacques Monsieur uit naar het Midden-Oosten. Hij wordt er actief als wapenleverancier aan de Libanese falangisten. Die betalen de wapens met de opbrengst die ze puren uit de handel in cannabis en de productie van hashish en opium in de Beqaa vallei. In diezelfde periode is hij betrokken bij de illegale levering van 6.000 Amerikaanse TOW raketten aan Iran en dat ondanks een VN wapenverbod tegen dat land. In de VS luistert de operatie naar de de naam “Irangate”, het uitwisselen van wapens tegen Amerikaanse gijzelaars.
Wanneer de Amerikanen eind de jaren ‘80 neerdalen op de Beqaa vallei en het Syrische leger de cannabisplantages vernietigt en de grond vergiftigd, heeft Monsieur al andere oorden opgezocht. Vanuit Polen en Berlijn zet hij zijn wapenhandel verder. Meer en meer richt hij zijn pijlen naar Afrika en landen zoals Togo, Congo-Brazzaville en Congo RDC. Maar ook Qatar en Kazachstan staan op zijn leveringslijst. (Lees verder onder de foto)
Ondertussen zijn in Brussel speurders ijverig op zoek naar de “renard” of de “vos” zoals zijn bijnaam luidt. Hier wordt hij beticht van illegale wapenhandel. Maar Monsieur laat verstaan dat hij eigenlijk werkt voor de Amerikaanse en Israëlische inlichtingsdiensten. Maar zoals het bijna altijd gaat, garanties en afspraken in kringen van wapenhandelaars zijn fragiel. In 2002 wordt hij in Brussel veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf met uitstel. Hij wordt uitgeleverd aan Frankrijk die eveneens zijn vel en zijn informatie wil. Hij krijgt er vier jaar met uitstel. In de zomer van 2009 wordt het pas echt ernstig. Hij wordt opgepakt in New York voor illegale wapenuitvoer. Hij riskeert er 65 jaar cel. Hij zal 23 maand in een Amerikaanse gevangenis blijven.
Vorig jaar veroordeelt een Brusselse rechtbank hem opnieuw, nu tot 4 jaar effectieve gevangenisstraf voor illegale wapenhandel met onder meer Libië, Tsjaad, Pakistan en opnieuw Iran. Het parket vraagt de inbeslagname van 9 miljoen euro, geld verdiend als commissie op illegale wapendeals. Maar de rechtbank oordeelt dat niet is bewezen dat al die commissies ook echt aan Monsieur zijn uitbetaald. De man is ondertussen ondergedoken in het zuiden van Frankrijk waar hij een stoeterij opbouwt. Paarden zijn een fervente hobby van de wapenhandelaar. In maart van dit jaar wordt de Franse grond hem te heet onder de voeten en wijkt hij uit naar Portugal. Zijn paarden neemt hij mee. De Franse transporteur van de paarden ziet echter dat zijn rekening van 2.500 euro niet wordt betaald. Hij legt klacht neer tegen Monsieur. En zo komen de speurders hem opnieuw op het spoor. De komende weken wordt hij hoogst waarschijnlijk overgebracht naar een Belgische cel.