Huwelijk tussen Century 21 en Wilink eindigt voor rechtbank

Wat anderhalf jaar terug door beide partners een “verstandhuwelijk” werd genoemd, is nu ontaardt in een scheiding van tafel en bed en een geding voor de rechtbank. Partners in deze zijn de makelaarsgroep Century 21 enerzijds en de vermogensbeheerder Wilink anderzijds. Die laatste nam in de herfst van 2017 een participatie van 35 % in Century 21. 65 % bleef in handen van CEO Isabelle Vermeir. Beide partners verwijten elkaar dat ze hun verplichtingen niet zijn nagekomen. Vermeir wil de 35 % aandelen terugkopen, voor 20.000 euro. Wilink wil dat de rechtbank een voorlopige bewindvoerder benoemt bij Century 21.



Twistpunten tussen beide aandeelhouders is onder meer een investering van 900.000 euro die Wilink beloofde te doen in een nieuw IT-systeem. De Gentse groep betaalde een eerste schijf van 150.000 euro, maar meer geld bleef uit. Daarop besloot CEO Isabelle Vermeir haar voorkooprecht uit te oefenen op de aandelen die Wilink in portefeuille had. Ze wou daarvoor 20.000 euro op tafel leggen. Dat bedrag is het verschil tussen de 770.000 euro overnameprijs voor de aandelen en de 750.000 euro niet uitgevoerde investering, aldus Vermeir.

De krant L’Echo volgt de zaak voor de rechtbank. Daar zegt de advocaat van Wilink dat de financiële resultaten van Century 21 niet conform het businessplan zijn opgesteld. Wilink is dan ook van mening dat niet aan de voorwaarden is voldaan om te betalen. Volgens de advocaat is ook sprake van kosten die niet te verklaren zijn. Daarom eist Wilink van de rechter een voorlopige bewindvoerder bij de vastgoedketen en het behoud van zijn 35 procent belang. Century21 stelt dat Wilink zijn rechten heeft verspeeld door de beloofde investering niet uit te voeren

Century 21 beheert een netwerk van 177 franchisekantoren en is actief als vastgoedmakelaar. Wilink biedt financiële producten aan in 23 verkooppunten. Wilink bestaat pas sinds 1 januari 2015 en is ontstaan toen drie CEO’s het besluit namen zich te groeperen. Stefaan Vallaeys leidde BFO Family Office, actief in levensverzekeringen en vastgoed, Christophe Dister was met FINB makelaar voor verzekeringen en kredieten, en Dominique Dejean als CEO van Elitis, specialist in vermogensconsultancy en makelaar voor klassieke verzekeringen.