Jean Galler laat chocoladebedrijf in handen van Qatarese koninklijke familie

De 63-jarige Luikse chocolatier-ondernemer Jean Galler heeft zijn gelijknamig familiaal bedrijf overgelaten aan de Qatarese koninklijke familie en meer bepaald aan sjeik Sultan bin Suhaim Bin Hamad Al Thani. Galler incasseerde forse klappen in 2016 na de aanslagen in Zaventem. De chocolatier kon enkel overleven door een kapitaalverhoging van 4 miljoen euro in datzelfde jaar. Alle cijfers gingen in het rood. De koninklijke familie van Qatar stapte in 2006 in het kapitaal van Galler, maar haar participatie bleef al die jaren net onder 50 procent. Nu staat Galler al zijn aandelen af. Hij blijft wel creatief directeur en verantwoordelijk voor de communicatie.



Alle chocolatiers hebben het moeilijk in België waar ze worden geconfronteerd met oververzadigde markten. De meeste onder hen, zoals Galler en Marcolini, zoeken groei en heil in Azië. Maar de aanslagen in Zaventem betekenden een extra zware klap voor hun verkoop. Dat was zeker zo voor Galler dat in de luchthaven zelf belangrijke verkooppunten had. Zowel de centrale Galler Holding als de werkmaatschappijen Galler Chocolatiers, Galler Boutiques en Galler International (Luxemburg) keken aan tegen negatieve eigen vermogens. Enkel de franchise activiteiten hielden het hoofd boven water.

Jean Galler

Nog in 2016 haalde Galler een omzet van 26 miljoen euro. Vorig jaar boekte het Luikse chocoladebedrijf volgens de krant L’Echo een recordomzet van 35 miljoen euro en een recurrente brutobedrijfswinst van 2,5 miljoen euro. Galler rekent dit jaar op 40 miljoen euro omzet en een recurrente brutobedrijfswinst van 3 miljoen. De chocolatier opent volgende maand een eerste winkel in China. Dat wordt na Qatar, Libanon en Japan het vierde Aziatische land waar Galler actief is. In Europa heeft het Luikse chocoladebedrijf winkels in België, Luxemburg en Frankrijk. Galler verkoopt zijn chocoladerepen ook in supermarktketens als Carrefour, Delhaize en Colruyt.

Jean Galler is ook in de wijnsector actief. Samen met zijn dochter Justine bouwde hij enkele jaren terug een bio-wijndomein uit in La Haie du Loup, nabij Vaux-sous-Chèvremont, ten zuiden van Luik.