In 1976 nam de Brusselaar Jean Van Hamme de beslissing van zijn leven. Hij zegde zijn veelbelovende carrière bij Philips International vaarwel om zijn jongensdroom te realizeren: boeken schrijven. Al gauw stapte hij over naar het schrijven van scenarios voor beeldverhalen. Thorgal was zijn eerste geesteskind, getekend door Grzegorz Rosinski. Het verhaal speelt zich af in het Skandinavië van de Noormannen. Thorgal Aegirsson is de laatste telg van een buitenaardse beschaving die zich destijds op aarde wilde vestigen. Het kind, dat over bijzondere gaven blijkt te beschikken, wordt geadopteerd door een Viking-koning en beleeft de meest fantastische avonturen.
Al snel volgde de creatie van Largo Winch, de Joegoslavische pleegzoon van Nero Winch, eigenaar van de groep W en meteen ook de rijkste man ter wereld. Groep W omvat 562 bedrijven met filialen die in 57 landen werk geven aan 400.000 medewerkers. De gezamenlijke omzet van de groep beloopt 44 miljard dollar. De oude Nero Winch, die aan kanker lijdt, wordt aan het begin van het eerste verhaal op gruwelijke wijze vermoord door één van zijn bestuurders, die met geld gesjoemeld heeft. Op deze manier erft pleegzoon Largo het grootste zakenimperium ter wereld. Largo merkt algauw dat het zakenleven niet over rozen gaat: afpersing, bedrog, oplichterij en zelfs moord zijn schering en inslag.
Later volgt De Chninkel, volgens kenners één van de beste scenario’s die ooit uit Van Hammes pen vloeide. De Chninkel vertelt het verhaal van Jon, die zich als een messiah ontpopt om zijn volk naar de vrijheid te leiden en zijn einde vindt op ongeveer dezelfde manier als Christus. Naast de obligate portie geweld biedt De Chninkel ook de nodige erotiek, die overigens in de meeste scenario’s van Van Hamme min of meer aanwezig is.
Een andere succesreeks is XIII, een serie over een Viëtnam-veteraan die zijn geheugen is kwijtgeraakt en beetje bij beetje zijn verleden herontdekt. Zo blijkt dat hij de Amerikaanse president Sheridan vermoordde.
Jean Van Hamme is ook de vader van Thomas Van Hamme, gekend TV-presentator in Wallonië. Van Hamme zelf is ook beter gekend in Franstalige België dan in Vlaanderen. Hij verdiende zijn geld hoofdzakelijk met auteursrechten op zijn strips. Een scenarist ontvangt normaal 30 tot 40 procent van de auteursrechten op een strip. Het saldo gaat naar de tekenaar.