Jo Mellemans wordt de grootste werkgever in Vlaanderen van poetspersoneel

Jo Mellemans (Foto: LinkedIn)

Het echtpaar Jo Mellemans en Elly Huysmans nemen de leiding in de consoliderende sector van de dienstenchequebedrijven. Ze doen dat met steun van BNP Paribas Fortis dat mee aandeelhouder is van hun holding Stellar. Nu nemen ze hun concurrent Easy Life over, een bedrijf dat voor meerderheid in handen was van Louis Ballegeer. Met zijn netwerk van 42 kantoren en 4.200 medewerkers ontzorgt Easy Life meer dan 30.000 huishoudens, verspreid over Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Die cijfers kunnen dan indrukwekkend zijn, de rendabiliteit in de sector is klein. Op een omzet van 48 miljoen euro haalt Easy Life een nettowinst van 80.000 euro. De sector is afhankelijk van Vlaamse overheidssteun die momenteel 1,3 miljard euro bedraagt. Operationeel is schaalgrootte het enige antwoord op de lage rendabiliteit. Met de overname van Easy Life gaat Stellar naar net geen 15.000 medewerkers poetspersoneel.

Easy Life is de nummer vijf in de sector. Met de overname wordt Stellar onder de commerciële namen Glowi en Het Poetshuis nummer één. De groep van Jo Melelmans stevent af op een omzet van tegen de 400 miljoen euro. Mellemans zelf noemt zijn bedrijf nu de grootste werkgever in Vlaanderen. Dus niet in België waar bijvoorbeeld de distributiegroep Colruyt actief is in heel België. Binnen de groep zou Easy Life de eigenheid, werkwijze en merk graag behouden. Het huidige management blijft ook aan boord.



Dienstenchequebedrijven staan bol van de uitdagingen. Zo stelt Stellar met Het Poetsbureau mensen te werk met 138 verschillende nationaliteiten. Wat Het Poetsbureau absoluut anders heeft aangepakt dan zijn concurrenten is zijn publieke marketing. Of zoals Mellemans het zegt: ‘Employer branding.’ Het Poetsbureau adverteerde als eerste op radio en televisie en zette sterk in op sociale media. Het bracht boeken uit – ‘De grote schoonmaakbijbel’ – en een eigen lijn huishoudelijke producten. En het introduceerde de zilvergrijze Opel Corsa als bedrijfswagen voor poetshulpen, nog een primeur voor de sector. Om het ziekteverzuim tegen te gaan, wordt gratis psychologische hulp aangeboden voor het personeel. ‘We zijn een warm en familiaal bedrijf’, zei Elly Huysmans daarover in interviews. ‘Maar we moeten ook slim zijn, en financieel gezond. Een groot probleem is ziekteverzuim. Vandaar die gratis psychische hulp. We hopen te vermijden dat mensen door een tegenslag zo diep komen te zitten dat ze niet meer uit de put geraken.’

Stellar beschikte eind 2022 over een vermogen van 20 miljoen euro. Eind 2019 keerde de holding 6,8 miljoen euro kapitaal uit. Een jaar later stapte BNP Paribas Fortis in het kapitaal. Het is niet evident een beeld te krijgen van de hele groep Stellar. Die omvat 19 vennootschappen waarvan Stellar zelf er direct 5 controleert. De belangrijkste daarvan is de vennootschap Transformics die op zijn beurt een zestal bedrijven overkoepelt waaronder Het Poetshuis.