Jo Robrechts sleurt obligatiehouders mee in zijn val

Jo Robrechts (Foto: RV)

Triamant beschikt vandaag niet over de middelen om de obligatiehouders terug te betalen.” Dat heeft CEO Jo Robrechts vandaag meegedeeld op een infovergadering waar om en bij 50 obligatiehouders op afkwamen. Ze investeerden elk minstens 100.000 euro in de vastgoed- en zorgprojecten van Robrechts. Het imperium van Robrechts, ooit kaderlid bij Janssen Pharmaceutica en de eerste streekmanager van het Strategisch Plan Kempen, stortte vorig jaar in elkaar. Zijn Luxemburgse sleutelholding AAA Property Invest incasseerde over 2021 al een verlies van 12 miljoen euro. Toen al moesten de alarmbellen zijn afgegaan. Robrechts bouwde zes centra uit waar zowel ouderen als zorgbehoevenden verblijven. Drie daarvan werden al failliet verklaard.

De obligaties van Triamant bedroegen minimaal 100.000 en maximaal 500.000 euro. Ze leverden een beloofd rendement op van 3,25 tot 4,25 procent. De obligatie met een looptijd van 50 jaar was vrijblijvend maar wanneer de obligatiehouder ook een flat van Triamant huurde, werd de rente verrekend in de huurprijs. Uit de jaarrekeningen blijkt dat op die manier ruim 18 miljoen euro werd opgehaald. “Triamant Finance heeft vandaag niet de middelen om de rente op de obligaties nog langer te betalen”, zo wordt CEO Jo Robrechts geciteerd door een journalist van Mediahuis die aanwezig was op de vergadering van obligatiehouders. “Ook het geïnvesteerde bedrag kan vandaag niet terugbetaald worden.” Waarborgen zijn er niet meer en het vastgoed werd vorig jaar al overgenomen door institutionele schuldeisers.



Robrechts poogde ooit Shop 24 te lanceren, een volautomatische winkelformule waarbij producten uit de muur worden gehaald. Maar die venture mislukte. Daarna richtte Robrechts zich op vastgoed. Hij bouwde zes centra uit die hij overkoepelde in de holding “Blue zones”. De inspiratie haalde bij de blue zones. Dat zijn plekken in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar worden, zoals het Griekse eiland Ikaria of Okinawa in Japan. De woonbuurten moesten diezelfde principes hanteren, “zodat de bewoners er met gemak honderd jaar kunnen worden” dixit Robrechts. De financiering van dat alles zit verwikkeld in een weinig transparant geheel van Luxemburgse vennootschappen. De Belgische holding Blue Zones fusioneerde vorig jaar nog met de Luxemburgse AAA Property Invest nadat die 12 miljoen euro verlies incasseerde. Het nu gevallen imperium van Robrechts omvat een dertigtal structuren, zowel vennootschappen als vzw’s.