Vaessen Industries, de radiatorenfabrikant van de flamboyante Limburgse ondernemer Jozef, Jos voor de vrienden, Vaessen boekte in 2014 een minwaarde van 2,4 miljoen euro op een mislukte spin-off van de Universiteit Gent. Het project voor de productie van een residentiële warmtewisselaar bleek niet levensvatbaar. Globaal weerstond Vaessen in 2014 goed aan de crisis die volop woedt in de sector van de radiatoren.
Vaessen kon 2014 afsluiten met een geconsolideerde omzet van 257 miljoen euro tegenover 238 miljoen in 2013. De nettowinst bedroeg 3,2 miljoen euro na betaling van 1,1 miljoen euro belastingen. Er werd geen dividend uitgekeerd. Het vermogen van de familie Vaessen daalt van 146 naar 129 miljoen euro. Jos Vaessen verdwijnt daarmee uit de Top 100 van onze ranglijst om voorlopig te eindigen op 113.
Dat Vaessen door een moeilijke periode gaat, mag ook blijken uit het feit dat het dochterbedrijf Vasco in Dilsem-Stokkem in mei 2015 de procedure van de wet Renault opstartte. Mogelijk verdwijnen er 50 arbeidsplaatsen. Vasco produceert design radiatoren in het goedkopere gamma en ziet een deel van zijn productie naar het buitenland verdwijnen.
Jos Vaessen is er zich al langer van bewust dat de klassieke residentiële verwarmingsbronnen onder druk komen te staan, en dus ook zijn klassieke residentiële radiatoren. Dat is één van de redenen waarom hij in de start-up Alenco stapte. Alenco is een spin-off van de Universiteit Gent en concentreerde zich op de ontwikkeling van met een houtpellets gevoede micro-WKK. Een micro-WKK is een verwarmingstoestel bedoeld voor de residentiële markt dat naast de warmte ook elektriciteit produceert. Maar na korte tijd bleek dat het ontwerp van Alenco niet tegen concurrentiële prijzen in de markt zou kunnen worden gezet. Het bedrijf werd dan ook vereffend en Vaessen incasseerde een verlies van 2,4 miljoen euro. Ook 2015 is een moeilijk jaar voor de sector van de radiatorenproducenten.