KAA Gent: het rolmodel van een Belgische topploeg

Ivan De Witte

Terwijl Russische miljardairs en Vlaamse bouwheren met Cypriotische roots elkaar verdringen voor de poorten van RSC Anderlecht bouwde KAA Gent zich volledig op eigen kracht uit tot een financieel gezonde topclub op Belgisch niveau. De voorbije twee jaar vormde Gent zich als VZW om tot een vennootschap met een eigen vermogen van net geen 25 miljoen euro. En met voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie die samen 40 % van de club controleren. En met een gloednieuw stadion. Het bewijs dat je ook een ploeg groot maakt zonder megalomane financiële structuren.



Als regeren vooruitzien is, dan zijn ze daar in Gent goed in geslaagd. In een verlengd boekjaar van 2015 tot 2017 werd een op het eerste zicht machteloze VZW omgebouwd tot een sterke coöperatieve vennootschap. Dat kon omdat Gent in die twee seizoenen twee keer de derde plaats in de nationale competitie haalde en overwinterde in de Champions League en de UEFA League. Dat financieel succes werd als een verstandige huisvader omgezet in een sterke financiële basis voor de ploeg. Gent liet daarbij een historisch opgebouwde schuldenput achter zich. Voornamelijk het werk van De Witte en Louwagie die onder weg ook de nodige kritiek moesten verwerken.

Michel Louwagie

Samen met de sanering voerde de ploeg een ambitieus en geslaagd transferbeleid. Naast het eigen Ghelamco stadion werden twee nieuwe oefencentra uitgebouwd. De eerste balanscijfers van de nieuwe vennootschap ogen sterk. Een balanstotaal van 80 miljoen euro (waarbij de potentie van transfers geboekt wordt als immateriële vaste activa), 10 miljoen kapitaal, 7 miljoen reserves en 7 miljoen overgedragen winst.

De coöperatieve vennootschap telt 50 aandeelhouders. Kijken we even naar de ‘grote’ aandeelhouders met minstens 5 procent dan staat voorzitter Yvan Dewitte voorop met 25 %, gevolgd door Michel Louwagie met 15 %.De 84-jarige Frans Verheeke controleert 5%. Verheeke is de sterkhouder van de spaarbank VDK, ook sponsor van Gent. VDK zelf controleert 3,7 % en Kathleen Van den Neste, CEO van VDK, ook 5 %. Samen is VDK dus goed voor 13,7 %.

Optima-schaduw

Net als andere clubs is Gent lokaal verankerd, ook in zijn lokale netwerken. Zo controleert Philip De Hulsters 5 % van Gent. De Hulsters is gewezen CEO van Ethias en gewezen bestuurder van haar opvolger Optima. Ethias was één van de belangrijke aandeelhouders van VDK. Zoals bekend wou Optima topman Jeroen Piqueur in eerste instantie het Gent-stadion bouwen met de steun van de Gentse burgemeester Daniël Termont. Ultiem werd het Paul Gheysens en Ghelamco. Gheysens wou trouwens meer macht bij Gent, iets wat door De Witte werd afgeblokt. Een andere oude Gentse bekende aandeelhouder is de Patrick Devers, ook goed voor 5%. Devers is onder meer de advocaat die Termont verdedigde in het Optima-dossier. Andere aandeelhouders met 5 % zijn Eandis personeelsdirecteur Frank Demeyer, transport ondernemer Wim Van Parys, Roland Standaert, de vroegere jeugdvoorzitter van Gent, en Dominique De Braekeleir van het vroegere gelijknamige bouwbedrijf.

Indien iedereen die ons leest, ons ook steunt, staan we een stuk sterker. U kan dat doen vanaf één euro. En het duurt slechts één minuut. Alvast bedankt.