Katholieke stammoeder Marie-Thérèse De Clerck overleden

In het West-Vlaamse Moorslede is Marie-Thérèse De Clerck op 94-jarige leeftijd bij haar thuis overleden. Marie-Thérèse De Clerck is de weduwe van Willy De Nolf en de moeder van Rik De Nolf. Samen met wijlen haar echtgenoot richtte ze in 1954 de mediagroep Roularta op.  Ze was ook de zus van wijlen Roger De Clerck, oprichter van de textielgroep Beaulieu. Ze zal vooral herinnerd worden voor twee belangrijke kenmerken. Vooreerst was ze het katholiek geweten van het bedrijf, ze hield vast aan katholieke moraal. Daarnaast legde ze respect op als familiaal bedrijf voor de medewerkers en werknemers. De familiale geest moest de bovenhand halen. Op voorwaarde dat er werd gewerkt.



In 1954 namen Willy De Nolf en zijn echtgenote het weekblad de Roeselaarse Weekbode over samen met het huis-aan-huis blad Advertentie. Het zou de basis worden van een gediversifieerde mediagroep met het weekblad Knack lang als vlaggenschip en verankerd in vooral lokale media. Willy De Nolf overleed onverwachts in 1981. ‘Moeder Thérèse’ zoals ze soms werd genoemd in het bedrijf, zette zich daarop als stammoeder bovenop het bedrijf. En ook bovenop het management. “Elke zondag kwam de familie De Nolf samen bij moeder Thérèse om er samen te eten, vertelt een insider, daar werd over geld gepraat en werden de echte beslissingen genomen voor Roularta.”

Marie-Thérèse De Clerck drukte vooral een katholieke stempel door op het bedrijf. Zo verzette ze zich lang tegen de opname van sexadvertenties in de Streekkrant. In een nieuw kantoorgebouw in Zellik liet ze een kleine kapel inwijden door de West-Vlaamse bisschop Vangheluwe. Ook van haar eigen gezin eiste ze dezelfde hoge morele katholieke standaard.