Kumpen zet Tombeekheyde terug op de kaart

Projectontwikkelaar Kumpen, die deel uitmaakt van de groep Willemen uit Mechelen, heeft één van de meest opmerkelijke renovaties in België succesvol afgewerkt: het project Tombeekheyde in Overijse. Het sanatorium voor TBC-patiënten uit 1936 van architect Maxime Brunfaut werd na de sluiting in 1987 een verlaten spookgebouw. Het verloederde gebouw, een staaltje modernistische architectuur, werd door middel van restauratie en nieuwbouw omgevormd tot een modern woonzorgcomplex met 127 rusthuiskamers en 24 assistentiewoningen. Het volledige restauratie- en bouwproject heeft ongeveer 30 miljoen euro gekost.



De groep Kumpen realiseerde de renovatie samen met de vastgoedgroep AG Real Estate. Zorggroep Vulpia staat nu in voor de exploitatie van Tombeekheyde. Vlaanderen subsidieerde het project met 2,3 miljoen euro. In 1993 werd het gebouw erkend als beschermd monument en bouwkundig werelderfgoed. Maar dat kon de verloedering niet verhinderen. De restauratie nam 20 jaar tijd in beslag waarvan een groot deel opging aan administratie en goedkeuringen.

Qua uitzicht lijkt het nieuwe gebouw zeer sterk op het sanatorium Joseph Lemaire: glas, stalen raamprofielen, beton en witte tegels. Heel wat elementen van het oorspronkelijke gebouw moesten dan ook behouden blijven of desnoods geïmiteerd worden. De witte tegels op de gevel zijn op maat gemaakt door een steenbakker uit Duitsland. De gevel van Residentie Tombeekheyde wordt bekleed met tegels die speciaal voor dit project ontworpen zijn en die dus uniek zijn qua kleur, afmetingen, samenstelling en kwaliteit.”