Kunstenaar Jan De Cock zet Brussels vastgoed te koop

Jan De CockVandaag werd een uitzonderlijk zoekertje op Immoweb geplaatst: The Brussels Art Institute in de Anderlechtse wijk Kuregem staat te koop. Het bestaat uit twee unieke panden, die tegenover elkaar liggen in dezelfde straat. De verkoper is niemand minder dan de befaamde kunstenaar Jan De Cock, die in 2008 als eerste levende Belg exposeerde in The Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Door het uitblijven van verdere subsidies moet de kunstenaar zijn vastgoedpatrimonium, dat momenteel onderdak biedt aan de kunsthumaniora van Sint-Lukas, noodgedwongen verkopen.
Jan De Cock kocht midden jaren ’90 de voormalige papierschepperij Papeterie de la Meuse in de August Gevaertstraat, op een steenworp van het station Brussel-Zuid. In 2013 kreeg de kunsthumaniora Sint-Lukas in Schaarbeek het aanbod van De Cock om deel uit te maken van een “meta-schoolmuseum” en er lessen te volgen tijdens de verbouwingswerken aan hun school.  Het BAI werd een multidisciplinaire kunstenplek voor leerlingen, studenten, kunstenaars en mensen uit de buurt en daarbuiten. De leerlingen van Sint-Lukas kunnen er terecht in de ateliers, waar ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen aan de zijde van professionele kunstenaars.

De Cock moest voor de aankoop van extra klaslokalen en een multifunctionele jazzbar 1 miljoen euro lenen en stak de voorbije jaren ook nog eens 500.000 euro privégeld in het project. De bank KBC wil nu haar geld terug aangezien het businessmodel van De Cock niet rendabel is. Bovendien kreeg zijn BAI-project een “nipt onvoldoende” van de commissie Cultuur, met de afwijzing van een subsidie van 900.000 euro. De Cock besliste daarom om zijn patrimonium te verkopen om zijn schulden af te lossen. Vraagprijs: 3,4 miljoen euro.



De twee panden hebben samen een oppervlakte van 3.303 m² en bestaan naast een school onder meer ook uit een kunstenaarsstudio, tentoonstellingsruimtes, kantoren, een bibliotheek en een Carrara-bar. Daarnaast verkoopt Jan De Cock ook de kunstcollectie die aanwezig is in de gebouwen. Zo wordt de koper onder meer eigenaar van de modules die de kunstenaar gebruikt heeft voor zijn tentoonstelling in Tate Modern in Londen en van de 44 stillevens en 45 sculpturen uit zijn tentoonstellingsruimte. Kortom: vastgoed met een ziel, zo klinkt het verkooppraatje.

Het atelier is ondergebracht in een historisch pand uit 1896 met 4 verdiepingen. Het werd door Jan De Cock omgebouwd tot een atelier in betonstructuur met eigengemaakte kastwanden en een goederenlift. Het gebouw bestaat onder meer uit een kunstenaarsstudio, tentoonstellingsruimtes, kantoorruimtes, archiefruimtes, een keuken, museum, bibliotheek, sanitaire voorzieningen op elke verdieping, marmeren Carrara-bar, keuken en kelder. Er zijn ook 2 garages met laad- en loskade. Het tweede pand omvat een herenhuis (5 verdiepingen) met klaslokalen (413 m²) en achterliggend gebouw (690 m²). Er zijn ook kantoorruimtes en toiletten voorzien in dit gebouw.