Loze beloften kosten Nicolas Saverys 50 mln euro

Nicolas SaverysLage prijzen voor olie en gas blijven de beursgenoteerde rederij Exmar parten spelen. Nu kondigt het bedrijf aan dat een contract met de Franse groep EDF voor levering van aardgas wordt afgeblazen. Negatieve impact op de winst: 12,9 miljoen winst. Het is de zoveelste belofte die Exmar moet inslikken. De koers van het aandeel zakt naar een dieptepunt. Meerderheidsaandeelhouder Nicolas Saverys ziet zijn vermogen met 50 miljoen terugvallen tot 228 miljoen euro.



Het contract met EDF Trading hield in dat Exmar een drijvende lng-fabriek zou leveren voor export van aardgas uit Brits-Colombia. Maar door de lage prijzen voor olie en gas heeft de Franse groep besloten het project te annuleren. Exmar is nog op zoek gegaan naar een andere afnemer, maar zonder succes. De kosten voor het Canadees project, dat 2,5 jaar terug werd opgestart, lopen op tot 12,9 miljoen dollar.

Dit verlies komt bovenop de beslissing van Exmar om een waardevermindering van 14 miljoen dollar door te voeren op zijn zogenaamde ‘pressurized vloot’. Die bestaat uit tien kleinere schepen die met druktanks zijn uitgerust. “Wij hebben die vloot gekocht in yen omdat de schepen destijds in Japan zijn gebouwd”, verklaart financieel directeur Miguel de Potter in de krant De Tijd. “Tijdens de aanbouwfase begon de yen te stijgen, zodat we meer moesten betalen voor de schepen dan wat ze waard waren in dollar.” Dat bleef zich opstapelen in de boeken en daarom werd besloten de schepen te herwaarderen en in één keer een afboeking te slikken.

De definitieve jaarwinst van de gastankerrederij en specialist in aardgasinfrastructuur wijkt fors af van het voorlopige resultaat dat eind januari was gecommuniceerd. De nettowinst van 41,4 miljoen dollar die toen naar voren werd geschoven, is gereduceerd tot 11,2 miljoen dollar.

“Het gaat van kwaad naar erger met Exmar”, schrijft het beleggersmagazine Mister Market Magazine. “Exmar kampt met overpromise-itis. Of underdeliver-itis.” Het magazine lijst plannen en beloftes op waar niets van in huis is gekomen: de beursnotering op Wall Street liep fout, de alliantie met de Noorse redersfamilie Frederiksen werd opgeblazen en het Canadese lng-project is stopgezet. “Het management heeft een sterke trackrecord. Exmar bezit de beste technologie om gas op zee vloeibaar te maken. Maar de term beloftevol is sinds 2014 al te veel gebruikt bij Exmar en te weinig uitgekomen” besluit het magazine.