Madame Café: Stad Brussel vindt geen uitbater voor café in nieuw biermuseum (van 54 miljoen euro)

Op het dak van het gerenoveerde beursgebouw komt een dakterras met een metalen luifel. Die moet doen denken aan een wafel. Een detail dat al de nodige kritiek uitlokte omtrent het respect voor het erfgoed.

Normaal opent het biermuseum Belgian Beer World op 1 juli dit jaar zijn deuren. Dat museum is tot op vandaag de belangrijkste functie die wordt ingevuld in het volledig gerenoveerde Beursgebouw in het centrum van Brussel. In dat gebouw zijn onder meer een café ingebouwd naast een restaurant en een dakterras. Alleen vindt de stad Brussel geen exploitant voor dat horeca aanbod in het prestigieuze gebouw. De autonome stadsregie “Bourse-Beurs” heeft dan maar zelf de vennootschap “Madame Café” opgericht. Daarmee zal de stad nu zelf moeten instaan voor de uitbating van de horeca in het vernieuwde beursgebouw. Vraag is of dat vooreerst een taak is voor een stadsbestuur en vervolgens of de stad dat ook adequaat kan invullen.

Locatie, locatie en locatie. Dat worden wel eens de drie belangrijkste elementen genoemd bij de keuze om een horeca bedrijf op te starten. Maar blijkbaar geldt dat niet voor het vernieuwde beursgebouw in de stad Brussel. Nochtans is precies dat gebouw wellicht de best bekende locatie in het centrum van de stad. Tot september vorig jaar konden kandidaat uitbaters voor de horeca in het gebouw zich aandienen. En dat lukte dus niet. Geen uitbater voor de café in Belgian Beer World. Meer cynisch kan het wellicht niet worden.



Het biermuseum komt op de bovenste twee verdiepingen van het vernieuwde gebouw. De Brusselse coalitie PS-Ecolo-Defi koos er voor om 40 Brusselse organisaties te laten mee beslissen wat er met de invulling van de rest van het gebouw moet gebeuren. Het hele gebouw is goed voor 12.000 m². Er worden jaarlijks 400.000 bezoekers verwacht. De eerste plannen voor het biermuseum dateren van 2012. Waar er oorspronkelijk werd gesproken van een budget van rond de 20 miljoen euro, liep dat bedrag al snel op. In september 2019 werd het budget door het stadsbestuur geraamd op 34,5 miljoen euro. Nu komt het uit op 54 miljoen euro. (Lees verder onder de foto)

De centrale hal tijdens de verbouwingswerken. (Foto: Bureau Greisch)

De Stad Brussel investeert zelf 10 miljoen euro. Het Brussels Gewest zag zijn investering in het project oplopen van 5,5 miljoen euro tot nu 12 miljoen euro. Uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wordt 7 miljoen euro gereserveerd en vanuit Monumenten & Landschappen gaat 2 miljoen naar het project. De federale overheid is dan weer goed voor 10 miljoen euro. De meer dan 100 brouwers die in het Belgian Beer World zullen vertegenwoordigd zijn, zijn ook goed voor 5 miljoen euro. En misschien knelt daar wel het schoentje. De brouwers willen wel een museum maar ze willen niet dat alle bezoekers daar ook hun dorst laven. Dat moeten ze doen in de cafés in de stad.

Het blijft voor vele waarnemers een opmerkelijk feit. Brussel is de politieke en diplomatieke hoofdstad van Europa maar slaagt er niet in voor zichzelf een financiële rol uit te bouwen. De ombouw van het Beursgebouw kan daar een symbool van zijn. “Brussel is eerder een plaats voor bureaucraten dan voor ondernemers. Een beetje zoals Washington D.C., een politiek centrum dat niet de economische dynamiek heeft van New York.” zo zegt Brussel watcher Luckas vander Taelen. “Veel PS-coryfeeën geloven nog altijd in een economie die door de staat gedomineerd wordt, zo gaat hij verder. Politici verschaffen liever zelf werk via vzw’s die ze met subsidies kunnen beheersen. Jaren na het Samusocial-schandaal weet niemand hoeveel er dat nu juist zijn in het Gewest. Een Biermuseum in een voormalige tempel van financiën past volledig in die provincialistische visie. Brussel als een smakelijke bestemming met wafels, bier en chocolade, die in het internationaal-economische leven nauwelijks meespeelt.”