Over Marc Coucke en een panda

PandaDe “kwaliteitskranten” De Tijd en De Standaard staan vandaag uitvoerig stil bij de mogelijke zwangerschap van de reuzenpanda Hao Hao in Pairi Daiza. Maar neen, eigenlijk staan ze stil bij Marc Coucke, de apotheker ondernemer die samen met Eric Domb het dierenpark van de beurs weg heeft gekocht. Hun conclusie is éénduidig: was de zwangerschap van Hao Hao vroeger bekend geraakt dan was het beurs exit plan van beide ondernemers wellicht niet gelukt. De Standaard gaat er zelfs van uit dat Coucke en Domb de belegger met een kluitje in het riet hebben gestuurd. Na het Perrigo verhaal lijkt Coucke een beetje op loslopend wild.



Beide kranten loven de beslissing van Domb om de panda’s naar zijn dierenpark te halen ook al betaalt hij daar volgens de Tijd één miljoen euro huur per jaar voor aan de Chinezen. Met de komst van de panda’s zijn de inkomsten van het dierenpark fors gestegen. Volgens De Standaard zijn beide beren goed voor 10 miljoen extra inkomsten per jaar, een bedrag dat met de tijd zal afnemen. Ook aan een mogelijke zwangerschap van Hao Hao is een prijskaartje verbonden, maar daar worden geen details van bekend gemaakt. Chinezen zijn altijd al goede handelaars geweest.

“Eric Domb heeft zich altijd als heiliger dan de paus voorgedaan, maar ik ben teleurgesteld. Ik heb getwijfeld om naar de rechter te stappen tegen het uitrookbod”

Het nieuws van de mogelijke zwangerschap komt er enkele dagen voor Pairi Daiza van de beurs verdwijnt. Coucke en Domb maakten al in september bekend dat ze het park van de beurs wilden halen. Ze boden 73 euro per aandeel. Mooi tegenover de historische beurskoers, maar verre van een topprijs, zo zegt De Standaard die ook een anonieme beurstrader aan het woord laat. “Deze beursexit werd goed voorbereid. Pairi Daiza deed er de jongste jaren alles aan om zijn gepubliceerde winst te drukken. De manier van afschrijven werd veranderd zodat de winst lager uitkwam. Bovendien werden de meerkosten van een investering in een speciaal gebouw – zoals een tempel versus een gewoon gebouw – ook nog in één keer in de kosten genomen. Altijd met hetzelfde effect: de nettowinst drukken. Eric Domb heeft zich altijd als heiliger dan de paus voorgedaan, maar ik ben teleurgesteld. Ik heb getwijfeld om naar de rechter te stappen tegen het uitrookbod’, zegt de analist, die anoniem wenst te blijven. Domb en Coucke haalden met hun bod net 95 procent van de aandeelhouders over de lijn, preciesde drempel die nodig was om het bod te laten slagen.

Coucke: “Twee maanden geleden was ik in Marbella. Op een dag kwam de man die de handdoeken aan het zwembad legde naar mij. ‘Meneer, dat heb ik nu nog nooit meegemaakt. Iemand die hier voortdurend aan het bellen is.’ En hij had gelijk.”

De toekomst zal leren of Coucke vasthoudt aan Pairi Daiza of het park voor een veel hogere prijs opnieuw van de hand doet. Timing is alles op de beurs, zo leert ook het overnameverhaal van Omega Pharma door Perrigo. Marc Coucke reageerde trouwens voor het eerst op de feit dat de Amerikanen forse minwaarden boeken op zijn vroegere bedrijf. Hij deed dat in de talkshow ‘Van Gils & gasten’ op Eén. Coucke zegt dat hij ontgoocheld is omdat hij er niet in geslaagd is Omega Pharma te integreren in de Amerikaanse structuur van Perrigo. “Het was voor mij een erezaak om dat nog te doen, maar ik heb de cultuurverschillen onderschat. Nochtans hadden veel mensen me daar bij de verkoop van Omega Pharma anderhalf jaar geleden voor gewaarschuwd. Achteraf gezien was het misschien slimmer geweest om er op dat moment al uit te stappen.”

Coucke zegt ook opgelucht te zijn. “Aan dit tempo zou ik het geen jaren meer volgehouden hebben. Het was een zeer chaotische en zware periode. Twee maanden geleden was ik er vier dagen tussenuit in Marbella. Op de derde dag kwam de man die de handdoeken aan het zwembad legde naar mij. ‘Meneer, dat heb ik nu nog nooit meegemaakt. Iemand die hier voortdurend aan het bellen is.’ En hij had gelijk. Die hoge werkdruk kon niet blijven duren.”