Marc Coucke lacht de Brexit vol uit in het gezicht

Apotheker-ondernemer Marc Coucke neemt samen met zijn zakenpartner Chris Cardon het Britse bedrijf Animalcare over. Coucke en Cardon zijn samen eigenaar van het Belgische bedrijf Ecuphar, specialist in de distributie van dierengeneesmiddelen. Animalcare is een sectorgenoot van Ecuphar, een stuk kleiner, maar wel beursgenoteerd in Londen. De overname gebeurt door een zogenaamde “omgekeerde overname”. Animalcare wordt eigenaar van Ecuphar, Coucke en Cardon worden hoofdaandeelhouder van Animalcare en meteen is Ecuphar beursgenoteerd in Londen. En meteen is dat ook lachen met de Brexit. Coucke en Cardon maken van hun Belgisch bedrijf immers een Brits bedrijf. Als dat maar goed komt in deze onzekere tijden.



Even vergelijken. Ecuphar staat voor een omzet van 68 miljoen Britse pond of 78 miljoen euro. Animalcare is goed voor 15 miljoen pond. De cash flow van Ecuphar staat voor 8,9 miljoen pond, die van Animalcare voor 3,9 miljoen pond. Marc Coucke, Chris Cardon en zijn zoon Jaak halen samen bijna 50 % van Animalcare binnen. Jan Boone, gekend van Corona Lotus, wordt bestuurder van de nieuwe Britse holding.

De operatie is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Met de Brexit vluchten Britse vennootschappen naar het vasteland. Op zoek naar zekerheid. Coucke en Cardon doen het omgekeerde. Zijn ze dan op zoek naar onzekerheden? Het moet gezegd, de vlucht uit het VK slaat in eerste instantie op financiële dienstenbedrijven. Maar de onzekerheid blijft. Komen er invoer- of uitvoerrechten? Hoe zullen EU-burgers kunnen inreizen in het VK? En omgekeerd? Enkel een meer aantrekkelijk fiscaal regime in het VK kan de zet van Coucke verklaren. Alvast op te volgen.