Merkwaardige oplichtingszaak brengt Vranken en ING voor de rechtbank

In 2015 neemt het bedrijf Vranken Pommery Benelux (VPB), onderdeel van de Franse champagneproducent Vranken, een nieuwe financiële directeur in dienst. De jonge vrouw krijgt na drie maanden dienst een aantal opmerkelijke mails. Blijkt dat het bedrijf betrokken is bij een overnamebod op een Chinees bedrijf. Maar daarbij is uiterste discretie nodig, aldus de mails, de CFO mag daar dan ook met niemand over spreken. De jonge vrouw stort in drie bewegingen 847.000 euro. Tot blijkt dat de mails onderdeel zijn van een oplichtingsschema. Waarop VPB onmiddellijk haar bank ING vordert de gestorte bedragen terug te betalen. Wat de bank weigert. Beide partijen, VPB en ING, ontmoeten elkaar nu in de rechtbank.



De krant L’Echo maakt melding van dit merkwaardig proces voor de Brusselse rechtbank. De vrouw in kwestie stortte drie bedragen aan bedrijven uit China, Hong Kong en Singapore. Bij de vierde betaling haalt haar wantrouwen het van haar naïviteit en stapt ze naar de directeur van VPB. Die beseft onmiddellijk dat er een probleem is en contacteert diezelfde dag nog de huisbankier ING. Hij vraagt de bedragen terug te storten, wat de bank niet doet.

Het parket van Brussel gaat eerst op zoek naar de daders van de oplichting. Maar die blijken onvindbaar. Het is pas na afloop van dat jarenlange strafonderzoek dat de zaak voor de burgerlijke rechtbank kan starten. VPB verwijt de bank dat ze onvoorzichtig is geweest door dergelijke grote bedragen zo maar te laten passeren naar bedrijven waar het bedrijf nooit eerder zaken mee deed. Dat viel buiten het profiel van VPB en zou rode lichten moeten doen afgaan. ING stelt dan weer via haar advocaat dat het bedrijf zware fouten heeft begaan. Bijvoorbeeld door de jonge CFO onmiddellijk toegang te geven tot de bankrekeningen met de persoonlijke gegevens van de directeur van het bedrijf. De vrouw in kwestie werd ondertussen ontslagen wegens zware fout. De rechtbank neemt de zaak in beraad.