Mithra lanceert persboemerang in eigen gezicht

medorHet Waalse farmabedrijf Mithra Pharmaceuticals heeft via een éénzijdig verzoekschrift de publicatie verboden van het magazine Médor. Dat magazine, verankerd in onderzoeksjournalistiek, zou morgen een artikel publiceren over de financiële risico’s die Mithra bewust zou hebben verzwegen. Het beursgenoteerde Mithra werkt aan de ontwikkeling van een aantal nieuwe geneesmiddelen en gaat in Wallonië door als een modelbedrijf inzake innovatie. Grootste aandeelhouders van Mithra zijn François Fornieri en Marc Coucke. Maar nu al is duidelijk dat de gerechtelijke actie als een boemerang naar Mithra zal terugkeren.



Médor is een internetmagazine dat morgen haar eerste print product zou uitbrengen. Om een en nader te teasen werd het lead article over Mithra gisteren al op de website gepubliceerd. Bij Mithra moeten ze daar degelijk van geschrokken zijn. Volgen het bedrijf staat het artikel vol zware fouten die zwaar nadeel kunnen berokkenen aan het beursgenoteerde bedrijf. Médor had echter geen oren naar de opmerkingen van Mithra en hield vast aan het artikel. Inzet van het artikel vormen blijkbaar een aantal onbekende en vermeende financiële risico’s bij de research van Mithra.

Daarop trok Mithra naar de rechtbank van Namen met een éénzijdig verzoekschrift. Zonder Médor te horen besliste de rechtbank dat het artikel niet kan verschijnen, niet in print en niet op internet. Médor zag zijn eerste print uitgave dus geblokkeerd worden op risico van een boete van 12.000 euro per inbreuk. Het blad zegt dat het verschillende maanden heeft gewerkt aan het artikel en dat het bij de inhoud blijft. Mithra zegt dat het zware schade zal lijden mocht het gepubliceerd worden.

Eénzijdige verzoekschriften om media-acties te verhinderen, zijn niet geliefd en eigenlijk weinig handig. De Journalistenbond kwam nu al met een verklaring dat de persvrijheid grondwettelijk is gegarandeerd. Artikel 25 van de grondwet zegt dat de censuur nooit kan worden ingevoerd. Na publicatie kunnen alle rechtsmiddelen worden ingezet, daarvoor dus niet. Alle eerdere éénzijdige verzoekschriften hebben geleid tot nog meer publieke heisa over de betrokken verhalen. Dat zal nu wellicht opnieuw het geval zijn.