Nationale Bank duwt blauwe Merit Capital naar exit

De Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital gaat op zoek naar een financiële partner of zelfs naar een overnemer. Dat gebeurt op aandringen van de Nationale Bank, zo schrijft de Tijd. De vermogensbeheerder staat voor 1,2 miljard euro aan beheerde klantentegoeden maar boekt al enkele jaren verliezen. Het bedrijf is vooral bekend, of berucht, omdat er een aantal topliberalen onder haar aandeelhouders zijn. De naam van Merit Capital viel ook tijdens het onderzoek naar de Optima Bank. De Antwerpse groep werd daarbij “Optima bis” genoemd.



De Nationale Bank volgt Merit Capital van dichtbij op. De vermogensbeheerder slaagde er de afgelopen jaren niet in zijn ambitieuze groeiplannen waar te maken. Zo zocht de groep een licentie in Luxemburg, maar dat plan mislukte. Merit wist haar verlies vorig jaar wel te halveren tot 1,4 miljoen euro. Maar om de financiële situatie definitief recht te trekken stuurt de Belgische toezichthouder er nu op aan dat Merit op zoek gaat naar een partner.

De groep werd 17 jaar opgericht door Leo De Backer, de vader van huidig staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD). In de loop der jaren kwamen met voormalig PVV-politicus Jacky Buchmann en oud-EU-commissaris Karel De Gucht ook andere prominente liberalen aan boord.

Recent nam de Nederlandse miljonair en paardenliefhebber Jan Tops 30 procent van Merit. Oprichter Leo De Backer is met 27 procent nog altijd de tweede grootste aandeelhouder. Maar hij deed intussen wel afstand van zijn voorzitterschap. Buchmann en De Gucht zouden elk nog een belang van 12 procent in Merit Capital aanhouden. Ook de West-Vlaamse ondernemer Marc De Waele, een van de investeerders achter het failliete zonnepanelenbedrijf Enfinity, bezit 9 procent van de aandelen van Merit Capital.