NIEUW – Belgische Dominique London verrast niet alleen met whisky maar ook met gin en wodka

Dominique Gyselinck en Frédéric Dechamps (Foto: RV)

Whisky kenners kijken er elk jaar naar uit, de selectie van wereldwijd de beste whisky’s door het magazine Forbes. En dit jaar viel een Belgische producent in de prijzen. De 11-jarige Schotse whisky Stalla Dhu van de Dominique London Group werd verkozen tot wereldwijd beste ‘single cask malt’, jonger dan 12 jaar. En Dominique London is meer dan enkel whisky. Het bedrijf exploiteert ook een distilleerderij in het natuurpark Snowdonia, in het hart van Wales. Het puurste water wordt er op ambachtelijke wijze verwerkt in gin en wodka. Tijd dus om kennis te maken met Dominique London, een bedrijf dat drijft op levenskwaliteit en groeide uit de fusie van de Belgische sigaren retail groep La Casa del Tabaco en het Britse C.Gars. Het bedrijf is voor de meerderheid in handen van het Gentse koppel Dominique Gyselinck en Frédéric Dechamps. Dominique London beheert momenteel 21 luxe boetieks en staat voor een omzet van 35 miljoen euro. Het bedrijf is de N1 premium sigaren retailer in Europa. 

Kwaliteit gedijt in stilte. Zo is het ook met de groep Dominique London. Het bedrijf is specialist in levenskwaliteit en smaak. Sigaren zijn de specialiteit naast een exclusief gamma van spirituele dranken. Eén daarvan, de whisky Stalla Dhu, werd nu naar voor geschoven door Forbes. Maar Dominique London primeert ook met de gin Foragers en de wodka Ybet. Beide kwaliteitsmerken dragen de kennis en ervaring in zich van D ominique London. De basis van beide dranken vormt het pure grondwater van Snowdonia. De wodka wordt gedistilleerd uit een combinatie van de zoete suikerbietwortel en de meer bittere suikerbietbladeren. Zowel Foragers als Ybet zijn verrijkt met specifieke kruiden en natuurproducten. Zo is in beiden doornkruid uit Wales terug te vinden, een exclusieve zurige bes die door zijn natuurlijke stekels moeilijk te oogsten is en alleen al daardoor een exclusief karakter draagt. De gin en wodka van Dominique London zijn nieuwe ontdekkingen voor wie weet te genieten van exclusieve smaken.



Wat de smaak van Forager Gin betreft, laten we graag een kenner aan het woord die een taal hanteert die enkel aan zet tot proeven. “De eerste neus van Foragers Gin is kruidig en grasachtig. Maar daaronder ligt een robuuste combinatie van rijke, licht muskusachtige bloemige noten. Er is ook een donkere, bijna aardse rozenbottelnoot die Foragers Gin een jamachtige zoetheid geeft. Veel kruidentonen ook. Kardemon is misschien wel de meest prominente specerijnoot. In het kort: er gebeurt VEEL in de neus van Foragers Gin. Citrus met hibiscus en anijszaadtonen komen terug. Het midden van de smaak is een beetje romig met licht vanille getinte moerasspirea bloesems die kleur geven aan gekonfijte engelwortelstelen en een beetje meer venkel en anijs. Jeneverbes is aanwezig als achtergrondnoot in het hele gehemelte van Foragers Gin. Het gaat nooit weg, maar ik merk dat het nooit echt centraal komt te staan. Anijs is overwegend dominant, met muskusachtige, zware bloemige noten die zorgen voor een zware kleur in het gehemelte.” Geef toe, zo mooi kunnen we het zelf niet zeggen. (Lees verder onder de foto)

Christophe Navarre, gewezen President en CEO van het champagnehuis Moët Hennessy en huidig bestuurder van Dominique London. (Foto RV)

Dominique London zet het kwaliteitslabel ook door in haar bedrijfsvoering. Zo trok het bedrijf Christophe Navarre aan als nieuwe bestuurder van de groep. Christophe Navarre is de gewezen President en CEO van het champagnehuis Moët Hennessy. De 63-jarige Navarre is Belg van geboorte en woont in Monaco, waar eveneens zijn investeringsvennootschap Neptune International is gevestigd. Na tussenstappen bij Continental Bank, Exxon en AB InBev stapte hij in 1997 over naar de Franse luxegroep LVMH Group, waar hij opklom tot President en CEO van de wijn- en sterkedrankdivisie Moët Hennessy. Hij was er verantwoordelijk voor 8.000 werknemers, een omzet van 4,9 miljard en een bedrijfswinst van 1,5 miljard euro. Dat resultaat werd onder meer behaald met de champagnemerken Krug, Dom Pérignon, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart en Mercier, en de whiskymerken Glenmorangie en Ardbeg. Zijn ervaring en kennis zet hij nu in om mee de kwaliteitsproducten van Dominique London een wereldwijde reputatie te bezorgen.