NIEUW – Cowboy oprichters herbergen hun aandelen van fietsenbedrijf in private stichting

(vlnr) Adrien Roose, Tanguy Goretti en Karim Slaoui (Foto: Cowboy)

Adrien Roose, Karim Slaoui en Tanguy Goretti hebben samen de STAK Cowboy opgericht. STAK staat voor ‘stichting administratiekantoor’. De drie zijn de oprichters van de Brusselse producent van e-bikes Cowboy. De nieuwe private stichting moet hun belang in het bedrijf verankeren tijdens hun zoektocht naar nieuwe financiële middelen. In drie bewegingen kon Cowboy dit jaar al zijn kapitaal optrekken met 41 miljoen euro. Dat was ook nodig. Zware opstartverliezen gekoppeld aan moeilijke leveringstermijnen van onderdelen zorgden vorig jaar voor een verlies van 24 miljoen euro, een totaal overgedragen verlies van 50 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 17 miljoen euro. Die cijfers zijn nu bijgestuurd maar het jonge bedrijf blijft zoeken naar bijkomende financiering.

Met Cowboy ontwierpen de drie jonge ondernemers een fiets die een nieuw soort consument moet aanspreken, de jongere mobiele stadsbewoner. Cowboy ontwerpt zijn fietsen vanaf de basis volledig zelf. Concurrenten ontwerpen een eigen frame maar kopen vervolgens afgewerkte componenten van toeleveranciers. Cowboy-fietsen staan bekend om hun slanke metalen lijnen en relatief licht gewicht. Een Cowboy-fiets weegt ongeveer 19 kilogram, vergelijkbaar met zijn concurrerende merken. Ze zijn opvallend mee door hun discrete positionering van de batterij, een lange buis die op zijn beurt in de achterkant van de zitbuis is vergrendeld, goed voor een batterijduur van 70 kilometer. Cowboy verkoopt momenteel twee modellen van zijn versnellingsvrije elektrische fietsen tegen prijzen vanaf 2.200 euro.



De eigen productie van het nieuwe model, de Cowboy 4, zorgde vorig jaar wel voor kopzorgen. Door moeilijke levering van onderdelen liep de productie meer dan drie maanden vertraging op, waardoor de omzet tegenover 2020 licht daalde van 15,7 miljoen euro naar 15,2 miljoen euro en het verlies opliep van 13 miljoen naar 24 miljoen euro. In januari van dit jaar werd een obligatielening van 22 miljoen euro omgezet in kapitaal. Bestaande en nieuwe investeerders brachten 16 miljoen euro kapitaal aan. Via crowdfunding werd nog eens 2,7 miljoen euro kapitaal aangebracht. In mei van dit jaar stelde het Amerikaanse investeringsfonds TPC 10 miljoen dollar ter beschikking als onderdeel van een eerdere overeenkomst die werd afgesloten in augustus 2019. Enkele weken terug verklaarde Adrien Roose dat de omzet van Cowboy dit jaar zal verdrievoudigen tot ongeveer 50 miljoen euro, waarna vanaf de zomer van 2023 nettowinst gemaakt zal worden. 2024 moet het eerste boekjaar worden dat met zwarte cijfers wordt afgesloten. Er werken om en bij 75 mensen bij Cowboy.