Het overlijden van de 79-jarige graaf Leopold Lippens brengt ons onvermijdelijk terug naar het jaar 2008, het jaar waarin de Belgische bank Fortis ten onder ging. Maurice Lippens, broer van Leopold, stond op dat moment aan het hoofd van de bank. De familie Lippens zelf, inclusief ‘vrienden’ en familieleden, verloor om en bij 250 miljoen euro aan die crash. Het Fortis verlies van Leopold Lippens bedraagt 20 miljoen euro. Een financiële klap die hard aankwam, maar niet zo hard als bij het half miljoen kleine aandeelhouders die met de val van Fortis een deel of geheel hun spaargeld verloren hebben. De familie van de Knokse burgemeester hield nog om en bij 6 miljoen euro over aan de bankencrisis, naast hun belang in de vastgoedmaatschappij Compagnie het Zoute. Leopold Lippens leed aan leukemie, een chronische ziekte. Hij regelde dan ook de verdeling van zijn vermogen over zijn twee dochters en zijn zoon.
Begin deze eeuw rijfde bankier Maurice Lippens het ene succes na het andere aan elkaar. Belangrijkste stapsteen was ongetwijfeld zijn overname van de Generale Bank in 1998. Op die manier kon hij het kroonjuweel van Franstalige conservatief België redden van een overname door de Nederlandse bank ABN-Amro. Tijdens een interview op het tv-journaal droeg Lippens die overname merkwaardig genoeg op aan koning Albert. En daar was een reden voor. De koning had Lippens voorgesteld de bankier tot baron te slaan. Maar Lippens wou meer. Hij wou de erfelijke titel van graaf, een graad hoger dan baron. Enkele maanden na de operatie met de Generale Bank kreeg hij die titel ook van de vorst.
In 2008 krijgt Lippens het aanbod om samen met twee andere internationale banken ABN-Amro over te nemen. Lippens aarzelt niet en legt 24 miljard euro op tafel om zijn aandeel van één derde in de overname na te komen. Alleen, Fortis heeft dat geld niet op dat moment. Dus moet de bank zich zwaar in de schulden steken. Korte tijd later ontrolt de bankencrisis zich over de wereld. Maurice Lippens heeft zich overschat. Fortis kantelt. De Nederlandse staat koopt 100 % van ABN-Amro terug voor … 16 miljard euro. Het financiële lijk van Fortis wordt met goedkeuring van de politieke kopstukken Yves Leterme en Didier Reynders opgevangen door de Franse groep BNP Paribas. De rest is geschiedenis. (Lees verder onder de foto)
Maurice Lippens trekt zich gewond terug en verdwijnt uit de financiële wereld. Zijn broer Leopold heeft altijd gekozen voor een combinatie van politiek en vastgoed. Dat laatste binnen de familiale vastgoedmaatschappij Compagnie Het Zoute. Toch steunde hij zijn broer Maurice volop in de Fortis saga, ook financieel. Het Belgische vermogen van Leopold Lippens zat vervat in de holding TLP Investments. Die was in handen van drie vennootschappen, De Laene, De Pelse en Ten Taege, die dan weer eigendom waren van zijn twee dochters en zijn zoon. In 2008 moest TLP Investments een verlies incasseren van 20 miljoen euro. Het vermogen van de familie werd gereduceerd tot 6 miljoen euro, verdeeld over de drie vennootschappen van de drie kinderen.
Leopold Lippens was ook lange tijd actief in de familiale vastgoedmaatschappij Compagnie Het Zoute. Verschillende keren werd hem belangenvermenging verweten tussen zijn ambt van burgemeester en zijn familiale vastgoedbelangen. Verschillende keren startte het gerecht onderzoeken op maar die konden nooit worden afgerond. De Compagnie Het Zoute is om en bij 130 miljoen euro waard. Hoeveel daarvan nog in handen is van de familietak van Leopold en Maurice Lippens is niet bekend. Wel duidelijk is dat de neventak van Olivier Lippens ook nog aandeelhouder is van de Compagnie voor een kleine 5 % naast onder meer de ondernemers Gino De Raedt en Philippe Van de Vyvere. Gino De Raedt staat voor de diversificatiepolitiek van zijn labo-groep Straco, Philippe Van de Vyvere is als havenondernemer actief in de havens van Gent en Antwerpen. Beiden hebben ook de 50/50 vastgoed joint venture G&P Ventures opgericht, goed voor een kapitaal van 21 miljoen euro, waarmee ze instapten in de Knokse vastgoedgroep. De familie van Olivier Lippens is van oudsher met de groep Finasucre actief in de voedingsindustrie. Die weegt nu financieel veel zwaarder dan de familietak van Maurice en Leopold Lippens.
UPDATE
Eerder was er sprake in dit artikel van de drie dochters van Leopold Lippens. Dat was fout. Leopold Lippens had twee dochters en zoon, zo meldt een attente lezer. Onze excuses voor de verwarring.