NIEUW – Delen rijgt records aan elkaar (en mikt op nieuwe doelgroep)

De Antwerpse vermogensbeheerder en bankier Delen ziet de vermogens onder haar beheer in volume stijgen van 37,7 naar 40,5 miljard euro, een nieuw record. De twee belangrijkste pijlers daarbij zijn Delen Private Bank, goed voor 29,4 miljard beheerd vermogen (27 miljard in 2016) en Bank J. Van Breda & C°. Die laatste staat voor 18,3 miljard vermogen onder beheer (16,7 in 2016). Delen mikt klassiek op een publiek van vermogende ondernemers en vrije beroepen. Nu wil de groep die doelgroep opentrekken naar het algemeen vergrijzend publiek dat mikt op een bredere pensioenopbouw.



Aan de top van de Delen-groep staat de holding Finaxis, in handen van de holding Ackermans & van Haaren en met Jacques Delen als minderheidsaandeelhouder. De winst van Finaxis stijgt van 124 naar 142 miljoen euro. Finaxis keert een dividend uit van 62 miljoen euro, evenveel als in 2016. De groep surft mee op de golven van de aanhoudende groei. Toch waarschuwt Delen voor een mogelijke ommekeer wanneer de centrale banken hun geldpolitiek gaan verstrakken. In een commentaar wijst ze er ook op dat de huidige herstelcyclus ondertussen de op één na langste is van het moderne economische tijdperk.

Om een breder publiek aan te trekken, vormt Delen haar dochter ABK Bank om tot Bank De Kremer. Die richt zich in eerste instantie naar de groep van aankomende gepensioneerden die ongerust zijn over de hoogte van hun pensioen. Om daarop in te spelen lanceert Bank De Kremer een nieuwe app, die in een half uur tijd een vermogensopbouw analyseert. Die simulatie is vrijblijvend. De bank schat met de tool 330.000 Vlamingen te bereiken. Als 10 tot 20 procent van hen klant wordt, is het project geslaagd. Bank De Kremer heeft zes kantoren in het Antwerpse, Gent en Hasselt. Tenslotte nog dit, De Kremer is de oorspronkelijke naam van de 16de-eeuwse cartograaf en planner Gerardus Mercator, ook gekend van het vroegere biljet van 1.000 Belgische frank.