Het is een unicum in België. De ICT groep Cronos omvat om en bij 450 vennootschappen, elk op hun beurt kleine KMO’s. Centraal in die hele groep staan de Antwerpse discrete ondernemers Jef De Wit en Dirk Deroost. De twee zestigers controleren elk 50 % van de holding Nuclys . Die overkoepelt de Cronos groep die op zijn beurt de meerderheid aan houdt in de 450 onderliggende vennootschappen. Met een omzet van 847 miljoen euro en 7.000 werknemers is Cronos meteen het grootste Belgische ICT bedrijf, verankerd in Antwerpen. Met Nuclys haalden beide ondernemers 48 miljoen euro likwiditeiten naar boven die op hun rekening courant zijn beland. Ultiem controleren beide ondernemers hun holding Nuclys via de gelijknamige Nederlandse stichting administratiekantoor.
De Cronos Groep is niet enkel het grootste techdienstenbedrijf van België, het bedrijf heeft ook ambities in Nederland. Die kregen 5 jaar terug vorm. Einddoel is een groep te worden met een omzet van één miljard euro. Nuclys overkoepelt dan ook de Belgische en Nederlandse ICT activiteiten. Opgericht in 1991 heeft Cronos zich altijd toegelegd op de lancering van jonge ambitieuze whizzkids in tech start-up’s. De grootste schaarste op de arbeidsmarkt toont zich momenteel wellicht het meest in de ICT sector. Cronos kan zich daar onder meer profileren met zijn bevoorrechte relatie die het onderhoudt met de gigant Microsoft. Zo werken beide bedrijven samen aan de ontwikkeling van Azure, de dataopslagplaats van Microsoft in de cloud.
Wie 7.000 mensen te werk stelt, moet onvermijdelijk ook investeren in logistiek en vastgoed. Naast eigen kantoren in Kontich en Edegem controleert Cronos ook het StartupVillage in Antwerpen, een vernieuwde creatieve hub waar een twintigtal start-ups en scale-ups zich ontwikkelen en op termijn internationaliseren, ondertussen herdoopt in Dunden. En in het Waalse Nadrin, dicht bij Durbuy, kochten De Wit en Deroost dan weer het hotel Les Ondes dat ze in eerste instantie inzetten voor seminaries voor hun personeel. Eens beide ondernemers met Cronos hun doel hebben bereikt van 1 miljard euro omzet zullen ze wellicht toe zijn aan hun opvolging. Hoe ze dat willen regelen, is nog niet bekend. Dat wordt dan ook een heuse uitdaging.