NIEUW – Familie Haeck repatrieert Luxemburgse holding Suslino

Wim Haeck in 2019 bij de voorstelling van Biovar.be. (Foto: Belga Image)

De familie Haeck heeft haar Luxemburgse holding Suslino overgebracht naar haar thuisbasis in het West-Vlaamse Wingene. Die gemeente is tot op vandaag het episch centrum van de varkensteelt in West-Vlaanderen. Het is ook in die sector van de veevoederproductie voor varkens dat de familie fortuin maakte. In 2000 verkocht Guido Haeck de veevoederfabriek aan de Nederlandse groep Nutreco die in 2015 zelf werd opgenomen in de SVH Holding van de familie Fentener van Vlissingen, één van de Rijkste Nederlandse families. Neef Wim Haeck is nu actief in de geïntegreerde biologische varkensteelt, onder meer samen met de groep Colruyt. Merijn, zoon van Guido, staat dan weer aan het hoofd van de Oliefabriek Lichtervelde waar lijnzaadolie wordt geperst. Suslino overkoepelt de ook al Luxemburgse holding Inhalux die op haar beurt de moeder is van de Belgische holding Hafinco. Het vermogen van de familie Haeck stijgt naar 41 miljoen euro.

In 2019 bouwde de toen 39-jarige Wim Haeck het klassieke familiale varkensbedrijf in Ruiselede om tot de biologisch varkenskwekerij Biovar.be. Er kwam een volledig nieuwe infrastructuur met in plaats van de vroegere 1.566 vleesvarkens nu nog 900 vleesvarkens en 100 zeugen, die trouwens allemaal een eigen naam krijgen. Het Tieltse slachthuis Delavi staat in voor de coördinatie van het transport, het slachten en het versnijden. De verkoop is onder meer in handen van de groep Colruyt en haar dochter Bio-Planet. De productie van een biovarken kost twee tot driemaal zoveel als de klassieke varkenskweek.



Merijn Haeck is dan weer verantwoordelijk voor de Oliefabriek Lichtervelde nv. Daar wordt in hoofdzaak lijnolie geperst uit lijnzaad afkomstig uit Canada en Rusland. Dit relatief klein bedrijf werd in 2005 getroffen door een zware brand maar wist zich daarna te herstellen om uit te groeien tot Europees marktleider in de productie van lijnzaadolie.

Ook opmerkelijk is dat vader Guido liefhebber werd van de vinkensport. Hij werd voorzitter van de St.-Elooisvink, voorzitter van het gewest Zwevezele en lid van de bondsraad A.VI.BO. Hij was in 2010 hoofdverantwoordelijke van de organisatie van het kampioenschap van België.