NIEUW – Familie Vandersanden bouwt stichting rond haar baksteenimperium

Jean Pierre Wuytack

De Limburgse familie Vandersanden heeft de Stichting Vansan opgericht. Zeven familiale aandeelhouders van het gelijknamig familiebedrijf met hoofdzetel in Bilzen zijn houders van de certificaten van de stichting. Die certificaten vertegenwoordigen dan weer aandelen van het bedrijf Vandersanden, de grootste Europese steenbakkerij die nog in familiale handen is. Momenteel werkt de familie aan de overgang van het aandeelhouderschap van de derde naar de vierde generatie. Die overgang wordt belichaamd door Jean Pierre Wuytack, gehuwd met een dochter Vandersanden en ex-CEO van het bedrijf. Een andere schoonbroer, Guy Wauters, is dan weer CFO. Recent liet Wuytack zijn post van CEO over aan Rudi Peeters, de vroegere IT-topman van de KBC-groep.

Jaak Vandersanden startte in 1925 een kleine steenbakkerij in Spouwen. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde zijn zoon Constant de onderneming uit tot een van de grotere steenbakkerijen in België. De voorbije jaren realiseerde het bedrijf verschillende overnames. In de fabriek in Lanklaar produceert Vandersanden ongeveer 100 miljoen gevelstenen per jaar. In de tien vestigingen samen produceert het jaarlijks meer dan 550 miljoen stenen. Het bedrijf stelt 725 mensen te werk en staat voor een omzet van 200 miljoen euro goed voor een nettowinst in 2020 van 18 miljoen euro.



Ondertussen is de vierde generatie actief in het bedrijf. Een zoon van Wuytack is in 2009 op de HR-afdeling begonnen. Sinds 2011 is de zoon van Guy Wauters bouwkundig ingenieur. De jongste dochter van Wuytack, die werkte als kinderpsychologe in het psychiatrische ziekenhuis van Munsterbilzen, werkt nu ook in het bedrijf. “Elke vacature wordt naar alle kleinkinderen (van Constant) gestuurd, zegde Wuytack daarover. Als ze interesse hebben en ze worden geschikt bevonden, mogen ze beginnen. Het bedrijf wordt geleid door de familieraad en elke van de takken heeft recht op één bestuursmandaat. De familieraad duidt ook de bestuurders aan. Om de vijf jaar laten we de waardering vaststellen, voor als er iemand zijn aandelen zou willen verkopen. Op gewone familiefeesten wordt er dan ook niet over het bedrijf gepraat. Met familie moet je wandelen, niet handelen. Sinds 2016 hebben we ook een familieforum, waarop de kleinkinderen één keer per jaar verplicht aanwezig zijn.”