NIEUW – FOVEA IP of hoe de familie Gevers toch actief blijft in de informatiesector

Gaëlle Gevers, tot eind vorig jaar aan de top van het gelijknamige familiaal bedrijf voor het aan het management werd verkocht. (Foto: Gevers)

De naam Gevers is niet zo bekend bij het brede publiek maar des te meer bij specialisten van vennootschapen. Het bedrijf is de Belgische marktleider in alles wat met intellectuele eigendomsrechten te maken heeft: merken- en patentrecht, intellectuele eigendom, antinamaak en domeinnamen. Tot eind vorig jaar was het voor meerderheid in handen van de gelijknamige familie tot het werd verkocht aan het management. Minder bekend is dat de familie Gevers intussen via de Luxemburgse holding Bogars investeerde in het nieuwe bedrijf Fovea IP. Die nieuwkomer biedt drie diensten aan: gegevens leveren over handelsmerken, patenten en ontwerpen, zoekhulpmiddelen voor alle intellectuele eigendomsrechten en voor handelsmerken. Daarmee is het meteen een concurrent van Gevers. Patrice Vekemans, gehuwd met Daphne Gevers, is bestuurder van Fovea IP.

Gevers werd opgebouwd door Jaqcues Gevers en zijn broer Hubert. Zij begrepen als eersten het belang van digitale data voor het patentrecht. In de jaren ‘70 gingen ze van start met Compu Mark, het eerste geautomatiseerde zoeksysteem voor bedrijven. Het bedrijf groeide uit tot marktleider en realiseerde in 2021 55 miljoen euro omzet en een operationele kasstroom van 4,5 miljoen. Het telt 230 medewerkers verdeeld over verschillende vennootschappen en Europese filialen. Het investeringsfonds SG Capital Europe controleerde tien jaar lang een meerderheidsbelang van 51% in Gevers. De familie Gevers bezat 39% en het management 10%. In 2017 kocht de familie het Brusselse bedrijf terug en verwierf 55 %. Het management zag zijn belang stijgen tot 45%. Bedoeling was het management op termijn de volledige controle zou overnemen. De aandelen zijn nu bijna allemaal in handen van 40 partners, van managers tot administratieve medewerkers. Gaëlle Gevers behield als adviseur enkele aandelen. De oudgediende jurist Bram Dejan werd benoemd tot gedelegeerd bestuurder. (Lees verder onder de foto)



De broers Jacques en Hubert Gevers. (Foto: Gevers)

De controle over Gevers loopt over de holding GADG wat staat voor Gaëlle, Aline, Daphne en Guillaume Gevers. De eerste drie zijn dochters van Jacques Gevers, Guillaume is hun halfbroer uit een tweede huwelijk van hun vader. GADG is nu in handen van het management van het bedrijf. Opmerkelijk daarbij is de investering die de familie Gevers deed in de Luxemburgse holding Bogars. Die holding werd in 2019 opgericht onder meer door de Luxemburgse vennootschap CCM. Een jaar later verhogen de vier GADG kinderen het kapitaal van Bogars met elk 2,18 miljoen euro, samen dus bijna 9 miljoen euro. Hun oom Hubert onderschrijft 1,2 miljoen euro. Later volgen nog een aantal kapitaalverhogingen waarbij onder meer Jacques Gevers tussenkomt en de Luxemburgse holding Bamidol. Die laatste is in handen van Gaëlle en Daphné Gevers. Een laatste kapitaalverhoging vindt plaats in december 2021. De GADG kinderen onderschrijven dan elk 1,2 miljoen euro, net zoals Marie, Hélène en Hadeline Gevers.

In januari van dit jaar verhuist de Luxemburgse vennootschap Bogars naar Brussel. Hij heeft dan een niet onaanzienlijk kapitaal van 38 miljoen euro. De holding neemt nu ook de naam Fovea IP aan. Patrice Vekemans, echtgenoot van Daphné Gevers, wordt bestuurder en commercieel verantwoordelijke van Fovea IP. “De FOVEA IP-groep is ontstaan door de fusie van de twee belangrijkste wereldwijde leveranciers van intellectuele eigendomsgegevens, Lighthouse IP (Amsterdam) en IPSensus (Brussel), met de medewerking van verschillende geëxperimenteerde ontwikkelaars van IP-algoritmen, waaronder het BCK-team (München).” zo leert de website.

Fovea IP zegt de eigenaars te kennen van 300 miljoen domeinnamen waaronder de .com domeinen. Hun zoekmachines gebruiken artificiële intelligentie om namen te screenen. Dat moet een einde maken aan de soms handige naamsverwarring in bedrijven en aandeelhouders. Het bedrijf zegt te werken met 200 medewerkers in verschillende landen. Omzetcijfers zijn nog niet bekend. De vraag dringt zich op hoe groot het financieel en operationeel belang nog is van de familie Gevers in Fovea IP? En zijn de bedrijven Gevers en Fovea IP verbonden aan elkaar? Bij het bedrijf Gevers krijgen we geen antwoord op onze vragen. Bij Fovea IP laat men weten dat het aandeelhouderschap vertrouwelijk is. Er zijn meer dan 10 aandeelhouders. Niemand bezit 20% of meer van de aandelen. Er is geen band tussen beide bedrijven.