NIEUW – Franse hotelgroep betaalt 29,7 miljoen euro voor iconisch Brussels hotel Metropole

(Foto: Google Streetvieuw)

De Franse hotelexploitant Centaurus Hospitality betaalt 29,7 miljoen euro voor de overname van het iconische Brusselse hotel Métropole dat gelegen is aan het De Brouckèreplein. Dat geld komt terecht bij de Brusselse familie Bervoets, de verkopers. Het hotel stopte zijn activiteiten tijdens de corona epidemie terwijl het ook was geplaagd door de aanhoudende renovatiewerken aan de Anspachlaan. Het werd in 2022 verkocht aan het vastgoedfonds Lone Star en de Centaurus groep. De nieuwe eigenaar renoveert nu het hotel dat 251 kamers telt. Die renovatie zal 48 miljoen euro kosten en 30 maanden tijd in beslag nemen. Het hotel moet opnieuw de deuren openen in het eerste trimester van 2026.

De geschiedenis van de Métropole gaat terug tot 1862, wanneer Lambert Wielemans en zijn echtgenote, Constance-Ida Ceuppens, besloten om een brasserie te starten waar ze hun bier verkochten dat werd gebrouwen door hun Brusselse brouwerij Wielemans-Ceuppens. Lambert stierf een jaar later, maar de twee kinderen van het echtpaar, Prosper en Edouard, besloten de zaak verder te zetten. De zaken gingen goed en in de loop der jaren kocht de familie het aanpalende bankbouw op. In 1895 opent Hotel Métropole zijn deuren. In 2017 kocht de familie Bervoets de 50% van het hotel over dat in handen was van de familie Wielemans, hun neven.



Het interieur van het hotel werd goed bewaard en is een spiegel van de 19de eeuwse architectuur. Enkele weken terug werd een veiling stil gelegd waarin een aantal losse stukken van het hotel zouden worden verkocht. Het Brussels gewest liet de verkoop echter blokkeren om in zeven haasten alsnog te bekijken of daar geen erfgoedstukken tussen zaten. Ondertussen werd ook de renovatie gestroomlijnd met de vereisten van de erfgoedbescherming.

Het hotel strekt zich uit van het de Brouckèreplein tot aan de achterliggende Brusselse Nieuwstraat. Het vastgoedfonds Lone Star kocht het hotel op samen met een achttal panden in die Nieuwstraat die eveneens in handen waren van de familie Bervoets, goed voor 8.300 m². Het hotel werd daarna overgedragen aan de Centaurusgroep die 45 hotels exploiteert, waarvan 32 in Frankrijk, goed voor 130 miljoen euro omzet.

Pour la petite histoire: in de roman Soumission van de Franse auteur Michel Houellebecq is het sluiten van de hotelbar voor de hoofdpersoon reden om zich te bekeren tot de islam. Hij ziet er de ondergang van de westerse beschaving in.