NIEUW – GSK versterkt kapitaal met 3,7 miljard euro (en legt dividend vast op 497 miljoen euro)

Het farmabedrijf GSK Biologicals trekt haar kapitaal op met 3,7 miljard euro tot 13,4 miljard euro. De gebeurt door de incorporatie van opgebouwde reserves binnen het bedrijf. De laatste jaarrekening over 2018 leert dat die opgebouwde spaarpot binnen GSK 5,9 miljard euro bedraagt. Meteen wordt ook vastgelegd dat de kapitaalverhoging gekoppeld is aan een jaarlijks preferentieel dividend van 497 miljoen euro. GSK is de grootste private werkgever van Wallonië met 9.500 werknemers. Recent kwam het bedrijf in een mediastorm terecht nadat het aankondigde meer dan 900 mensen te zullen ontslaan. Maar tegelijkertijd stelde GSK dat het 500 miljoen euro zou investeren in zijn drie Belgische vestigingen in Rixensart, Gembloers en Waver. Ondertussen werft GSK ook wel in stilte nieuwe mensen aan. GSK is één van de belangrijkste producenten van vaccins in Europa.



De belangrijkste vaccins van GSK zijn gericht tegen hepatitis, herpes en griep. In 2018 haalde het bedrijf een omzet van 4,6 miljard euro, goed voor een operationele cashflow van 2,1 miljard euro en een winst van 515 miljoen euro. Het jaar daarvoor incasseerde GSK een verlies van 261 miljoen euro. Het jaarverslag staat ook uitvoerig stil bij een aantal juridische klachten die zijn aangespannen tegen GSK in diverse Europese landen, klachten die volgen op negatieve gevolgen van toegediende vaccins. Het grootste dossier is ongetwijfeld dat van Pandemrix, een experimenteel griepvaccin waarvan er in de periode 2009-2010 31 miljoen werden toegediend waarvan 6,8 miljoen aan kinderen. In oktober 2010 stopte GSK met de verdeling van Pandemrix. Verschillende studies toonden aan dat het vaccin ook kan leiden tot narcolepsie of slaapziekte, een chronische aandoening.

GSK zegt dat het verband tussen beide zaken nog moet aangetoond worden door verdere studies. Maar in Zweden en Finland alleen al zijn 400 gevallen genoteerd van narcolepsie waarvan 300 ook werden erkend door een verzekeringsorganisme van de farma-industrie. De schadevergoeding per patiënt is daarbij vastgelegd op maximum 850.000 euro. Ook in andere Europese landen zijn gelijkaardige dossier gemeld. GSK werkt daarbij ook samen met verschillende nationale overheidsdiensten die het vaccin terugbetalen. Die worden immers doorgaans mee aansprakelijk gesteld voor de ongewenste neveneffecten van de vaccins. Komt daarbij dat er een niet onbelangrijke anti-vaccin lobby actief is die stelt dat het wetenschappelijk nut van vaccins niet bewezen is.