NIEUW – Hoefijzersmeden Kerckhaert incasseren 6 miljoen euro

De broers Kerckhaert op een archieffoto uit het eind van de vorige eeuw. (Foto: Kerckhaert)

Het bedrijf Kerckhaert & Cie keert zes miljoen euro kapitaal uit aan zijn aandeelhouders, dat zijn de broers Martin en Michiel Kerckhaert. Die naam zegt u wellicht weinig, tenzij u iets af weet van de paardensport. De familie Kerckhaert is immers ‘s werelds grootste onafhankelijke producent van hoefijzers voor paarden. De familie is verankerd in Vogelwaarde, Zeeuws-Vlaanderen, in Nederland enkele kilometers verwijderd van de Belgische grens. Maar fysiek wonen de Kerckhaerts als decennia in Sinaai, nu dus in België op enkele kilometers van de Nederlandse grens. Dat heeft alles te maken met het feit dat vader Rudolf Kerckhaert een hekel had aan de Nederlandse fiscus. In 2016 kwam hij in opspraak nadat bleek dat hij werkte met twee trusts gedomicilieerd op de Maagdeneilanden. Zijn vermogen werd toen geschat op 88 miljoen euro. Wij houden het nu op 40 miljoen euro.

Honoré Kerckhaert ging in 1899 van start als hoefsmid. Op dat moment nog duidelijk kleinschalig in een erg versnipperde markt. Elk dorp die naam waard had wel een eigen hoefsmid. Alle landbouwers gebruiken immers paarden. Dat veranderde in de jaren ‘50. Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de paarden uit de landbouw en werden ze enkel nog ingezet bij sportevents en als ontspanning. De hoefsmeden verdwenen als sneeuw voor de zon. In Nederland bleven er maar twee over. Eén daarvan was de familie Kerckhaert die er perfect in slaagde zijn product te laten mee evolueren met de markt.



Rudolf, Rudy, Kerckhaert vernieuwt daarbij zo wat zijn hele productie apparaat. Tegelijk ontwikkelt hij de ‘Olympic Lip’, een hoefijzer met een omgeslagen lip, volgens sommigen geniaal, volgens anderen overbodig en niet nuttig. Maar de markt volgt en Rudy trekt de hele wereld rond om zijn hoefijzers aan de man, of aan het paard te brengen. De zaken floreren en Kerckhaert mag zichzelf wereldleider noemen in de productie van hoefijzers. In 2016 volgt echter de ontnuchtering in Nederland. Kerckhaert, die dan al enige tijd in België woont, blijkt te werken met Towerlink International, een trust met zetel op de Britse Maagdeneilanden. Officieel is het Belgische vastgoed ingebracht in Towerlink maar volgens de Volkskrant, die het nieuws brengt, is er geen link tussen het adres in België en Towerlink. Towerlink zou een transportbedrijf zijn, gevestigd in Hong Kong, dat paardrijbenodigdheden zoals hoefijzers en zadels verscheept.

In 2006 verleent de Nederlandse koning Beatrix het bedrijf de toelating het predicaat ‘koninklijk’ te gebruiken. De broers Martin en Michiel Kerckhaert ontwikkelen de Amerikaanse markt en vestigen er een belangrijk filiaal. Hetzelfde gebeurt in Frankrijk. De hoofdzetel van hun bedrijf ligt nu wel in het Belgische Temse.