NIEUW – Hof van Beroep bevestigt gevangenisstraffen Formule 1 publiciteitsfraude

Het Antwerpse Hof van Beroep heeft Christiane S.veroordeeld tot een gevangenisstraf van18 maanden. Haar zoon en dochter kregen elk 12 maanden gevangenisstraf. Meer dan 10 miljoen euro werd verbeurd verklaard. Het Limburgse bedrijf PubliBelgium, opgericht door echtgenoot en vader Jean-Paul Nulens, verwierf een exclusief en wereldwijd contract voor het beheer van de reclameborden op de Formule 1 circuits van Bernie Ecclestone. In de periode 1990 tot 2013 heeft de familie 50 miljoen euro gefraudeerd en via internationale constructies witgewassen. Vader Nulens werd in 2016 al veroordeeld tot 4 jaar cel. In tegenstelling tot zijn gezinsleden ging hij niet in beroep tegen zijn straf. In tegendeel. Hij poogde alle schuld op zich te nemen. De rechtbank volgde daar niet in.



Jean-Paul Nulens, reclameschilder van opleiding, ging in 1969 van start met reclame op het circuit van Zolder. Sinds de jaren 80 is PubliBelgium Europe (PBE) de leverancier van alle reclamepanelen voor formule 1-racewedstrijden ter wereld. Dat lucratieve exclusiviteitscontract sleepte het bedrijf in de wacht dankzij de goede relaties tussen vader Nulens en formule 1-topman Bernie Ecclestone. Maar op 15 oktober 2013 kreeg PBE de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) over de vloer. Tijdens die actie ontdekten de inspecteurs een zwarte boekhouding. Het onderzoek was een uitloper van een eerder opgestarte enquête naar de boekhouder Stijn S. Die was in 2013 aangehouden voor het oplichten van investeerders in vastgoedprojecten. De boekhouder werkte op dat moment al enkele jaren met Nulens.

Tijdens het proces in eerste aanleg maakte toenmalig procureur Hans Van Calster duidelijk hoe de fraude werd opgezet. Stijn S. beschikte over verschillende vennootschappen in het buitenland die hij gebruikte om geldstromen uit zware internationale fraude en oplichting van verschillende klanten in onder te brengen en wit te wassen. Stijn S. was al sinds 1999 bezig met een grootschalige internationale fraude onder meer in opdracht van PBE en Nulens. De inkomsten uit de fraude en het witwassen werden geïnvesteerd in levensverzekeringen en in onroerend goed in Luxemburg, Namibië en Turkije.

Vader Nulens probeerde nog alle schuld op zich te nemen. “Die man lichtte zijn eigen bedrijf op,” stelde hun advocaat in eerste aanleg. “Telkens hij een bedrag van 220.000 euro ontving, schreef hij 150.000 euro over op een Zwitserse rekening die hij nadien privé gebruikte.” De overige 70.000 euro werd wel gefactureerd op naam van zijn reclamebedrijf. Toch was de rechter van mening dat zijn gezinsleden moesten weten dat wat zij deden strafbaar was. De rechter gelooft niet dat ze niets wisten van de belastingfraude en frauduleuze geldstromen. Zijn echtgenote en kinderen werden elk veroordeeld tot 2 jaar cel met de helft uitstel en 60.000 euro boete. Die straffen zijn nu grotendeels bevestigd.

PBE is op vandaag nog steeds actief. Het bedrijf beschikt over een eigen vermogen van een klein miljoen euro. Maar daar tegenover staan 20 miljoen euro belastingschulden.