Het innovatiefonds Imec en de specialist in fijnmechanica Henkes onderschrijven respectievelijk 6,6 en 5,3 % van de nieuwe vennootschap Veoware. Julien Tallineau en Julien Demonty, de twee ingenieur oprichters van de start up, staan respectievelijk voor 48 en 31 %. Het startkapitaal van Veoware loopt op tot 8,1 miljoen euro. Het bedrijf ontwikkelt sturingselementen die satellieten moeten toelaten sneller te wenden om op die manier een beter rendement te krijgen.
Satellieten in de ruimte zijn extreem moeilijk te wenden. Wanneer ze bijvoorbeeld geen of slecht beeld maken, bijvoorbeeld verstoord door een wolkendek, moeten ze wachten tot een volgende volledige rotatie van de aarde om dat beeld opnieuw te maken. Op voorwaarde dat de wolken dan al verdwenen zijn. Tallineau en Demonty willen die satellieten wendbaarder maken door ze te sturen met meerdere gyroscopen. Die toestellen bestaan nu al maar zijn enkel bruikbaar in grote satellieten. De gyroscoop waar Veoware aan werkt is fors kleiner gemaakt en moet dus bruikbaar zijn voor kleinere toestellen. Het bedrijf wist daarvoor ook een contract los te weken bij het Europees ruimtevaartagentschap ESA.
De markt voor satellieten wordt steeds belangrijker met spelers zoals Thales, Airbus en Planet. Veoware werkt aan zijn prototype in Transforma Bxl, een coworking space gefinancierd door het Brussels gewest dat beschikt over een zogenaamd fablab. Bedrijven kunnen daarbij gemeenschappelijk gebruik maken van gespecialiseerde, dure apparatuur voor de ontwikkeling van prototypes. Veoware wordt daarbij al enkele jaren begeleid door Imec.