NIEUW – Legaat maakt Koning Boudewijnstichting mede-eigenaar van hotel in Malmedy

Het MY Hotel in Malmedy. (Foto: RV)

Eind augustus vorig jaar overleed Dimitri Delvenne op 45-jarige leeftijd in het Franse Saint-Tropez. Delvinne was eigenaar van een gekende kledingwinkel in Malmedy. Zijn vader Jospeh, die in 2020 op 75-jarige leeftijd overleed als gevolg van covid, investeerde destijds mee in het MY Hotel in Malmedy, een modernistisch hotel op 10 kilometer van het formule 1 circuit van Spa-Francorchamps. Dimitri Delvenne kwam het plotse overlijden van zijn vader nooit te boven. Zijn erfenis gaat naar de Koning Boudewijnstichting (KBS). Die controleert nu 33 % van het MY Hotel. De KBS investeerde dan weer zelf mee in de start-up Risorce, een bedrijf dat afgewerkte autobanden recycleert.

De KBS boekte vorig jaar een nettowinst van 102 miljoen euro tegenover 61 miljoen in 2022. De vermogensportefeuille van de stichting van openbaar nut steeg van 1,2 naar 1,39 miljard euro. Aan de portefeuille zelf wordt niet geraakt, de stichting werkt op basis van de opbrengsten van het vermogen en op basis van schenkingen, legaten en subsidies. Die laatste, afkomstig van de Nationale Loterij, bedroegen vorig jaar 16 miljoen euro. Waar de schenkingen terugvielen van 173 naar 123 miljoen euro steeg de waarde van de legaten van 75 naar 81 miljoen euro.



Het legaat van Dimitri Delvenne is alvast opmerkelijk. Het omvat niet enkel de 33 % participatie in het MY Hotel, dat is gebouwd in de vroegere papierfabriek Steinbach van de groep Intermills, maar ook de vastgoedbedrijven Delimco en Dedico en de vennootschappen Gabriel en Residence. De KBS heeft als opdracht deze deelnemingen te verkopen om een Fonds binnen de stichting te voeden, in overeenstemming met de wensen van de overleden filantroop. Dit fonds heeft met name als doel de dringende medische hulp en het medisch onderzoek te ondersteunen, voornamelijk in de provincie Luik.

De KBS controleert verder onder meer 12 % van de start-up Rennewable Innovative Solutions towards Recycling & Circular Economy (Risorce) die werd opgericht door Bernard van den Wouver. Samen met onder meer de Waalse publieke investeringsmaatschappij Noshaq is de KBS minderheidsaandeelhouder voor het fonds Green.er van Recytyre, beheerd door de stichting. Het fonds Green.er steunt initiatieven met veelbelovende, innovatieve sociale, wetenschappelijke of culturele effecten, die mikken op het hergebruik van versleten rubberen luchtbanden in België. Het project Risorce zit in de constructiefase van een fabriek waar banden zullen gerecycleerd worden. In 2025 moet de site operationeel zijn, en in de loop van 2025 zullen er een 30-tal jobs worden gecreëerd. De eindproducten van het recyclage project worden gerealiseerd met een CO2 uitstoot die 70% lager is in vergelijking met “virgin” producten.

De KBS kreeg eerder dit jaar ook vier nieuwe bestuurders: de vroegere tv-anker voor RTL Hakima Darhmouch, de gewezen Brusselse CDH-minister Céline Fremault, de oprichter van Showpad en huidig directeur van het Gentse Wintercircus Louis Jonckheere en gewezen Vooruit politica Meryame Kitir. Ze komen in de plaats van Laurence Bovy, PS-vertrouwelinge, ex-SP.a politica Yasmina Kherbache, oud VLD-politica Marleen Vanderpoorten en Jean Hilgers. Die laatste is gewezen directeur van de Nationale Bank en is nu onder meer bestuurder bij de projectontwikkelaar Matexi en de bank ING. Voorzitter van de KBS is Guillaume Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank.