NIEUW – Trappistenbroeders van Chimay incasseren (opnieuw) 6 miljoen euro

(Foto: Wikipedia)

De abdij van Chimay heeft het kapitaal van haar vennootschap ‘Bières de Chimay’ met 6 miljoen euro verlaagd door uitkering aan haar aandeelhouders, de cisterciënzer broeders trappisten. Chimay is in eerste instantie bekend voor zijn trappist bieren en abdijkaas. Maar de paters staan voor veel meer dan dat. Naast het beheer van vastgoed exploiteren ze nog een herberg, een drankenhandel en een klein bedrijf dat visgerechten bereidt. De grootste operationele vennootschap ‘Bières de Chimay’ staat voor een omzet van 50 miljoen euro, goed voor een winst van 2 miljoen euro.

Bières de Chimay’ is voor 78 % in handen van de stichting Chimay Wartoise. 22 % is ondergebracht bij de holding Chimay Gestion. De stichting legt zich toe op het financieren van goede werken. Twee jaar terug keerde ‘Bières de Chimay’ ook al 5 miljoen euro kapitaal uit. Samen met de huidige operatie brachten de abdijbieren en kazen de voorbije jaren dus 11 miljoen euro op. In totaal gaat het om 5 bieren: Chimay 150, Chimay Blauw, Chimay Goud, Chimay Rood en Chimay Tripel. Daarnaast wordt er in Chimay ‘Mont des Cats’ gebrouwen, bestemd voor de verkoop via de Abdij op de Katsberg, een cisterciënzerabdij van de trappisten op de top van de Katsberg in Godewaarsvelde in Frans-Vlaanderen.



Slechts vijf abdijen in ons land mogen het label trappist op hun brouwsels zetten omdat er nog steeds paters actief zijn in de brouwerij die in de abdij zelf is gevestigd. Het gaat dan om Westvleteren, Rochefort, Chimay, Orval en Westmalle. Die laatste stelt voor het eerst in haar geschiedenis haar deuren open voor bezoekers. Dat gebeurt eind september. Toch is het zeker niet de bedoeling om geregeld bezoeken te organiseren. De zeventien broeders van de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle leiden een stil en teruggetrokken leven van gebed en arbeid binnen de kloostermuren. En dat gaan ze voor alle duidelijkheid niet veranderen. Ze komen zes keer per dag samen om te bidden, de eerste keer al om 4 u ’s ochtends. Ze eten ook altijd samen en werken om in hun levensonderhoud te voorzien. Zo zijn er binnen de abdijmuren een boerderij, een bakkerij, een kaasmakerij en een abdijwinkel. Overste broeder Benedikt zegt dat het op vraag van mensen uit de streek en van liefhebbers van trappistenbier is dat de brouwerij de deuren opent.