NIEUW – VASTGOED: Paardenvriendelijke gerestaureerde hoeve van Johan Dejager is op de markt

Een gerenoveerde hoeve met een bewoonbare oppervlakte van 1.135 m², op een terrein van 9 hectare met hoogwaardige paardenfaciliteiten. Dat is het aanbod dat op de vastgoedmarkt komt na het onverwachts overlijden van Johan Dejager eerder deze zomer. De 60-jarige Dejager stond samen met zijn broer Luc aan het hoofd van Osta Carpets, de West-Vlaamse producent van exclusieve tapijten. Dejager, zelf een vroegere ruiter, was een uitgesproken paardenliefhebber. Het nu aangeboden vastgoed biedt dan ook heel wat paardenfaciliteiten. Maar Johan Dejager stond ook centraal in een zwaar fiscaal dossier. Samen met zijn broer moest hij zien hoe zijn privaat vermogen van 48 miljoen euro verbeurd werd verklaard door het Antwerpse Hof van beroep.



De hoofdwoning in het Oost-Vlaamse Kruisem is 710 m² groot, aangevuld met een gastenverblijf van 425 m². De woning beschikt naast vijf slaapkamers en evenveel badkamers nog over een wellness ruimte met sauna en fitness. De paardenfaciliteiten omvatten een binnenpiste van 55 m x 20 m, een buitenpiste van 65 m x 35 m en een gerestaureerde schuur voorzien van een tiental boxen. U kan hier kennis maken met de site die ook te zien is op Luxevastgoed.be. (Lees verder onder de fotomontage)

Wijlen Johan Dejager was de drijvende kracht achter de vijfsterrenjumping in Waregem. De man kon terugblikken op een rijke paardengeschiedenis. Die passie voor het paard gaf hij ook door aan zijn zoon Pieter die meteen ook de eerste paardensportcoördinator werd in Vlaanderen en wel in de stad Waregem, gekend van Waregem Koerse. Dejager had niet alleen de paardenpassie in zich als ruiter, eigenaar en organisator maar hij had ook een grote liefde voor de geschiedenis van het paardrijden. Zo stelde hij in 2014 zijn boek ‘Great Books on Horsemanship’ voor. Het boek behandelt een opmerkelijke verzameling van 364 oude boeken en manuscripten rond paardrijden, van de vijftiende tot de negentiende eeuw.

Financieel had Dejager andere katten te geselen. De broers Dejager werden door de fiscus betrapt nadat hun rekeninggegevens bij de Liechtensteinse bank LGT waren uitgelekt. Ze bleken tientallen miljoenen euro’s zwarte inkomsten in Liechtenstein en andere belastingparadijzen verborgen te hebben gehouden. In 2006 maakten de broers gebruik van de fiscale regularisatie. Maar achteraf bleek dat dat die aangifte onvolledig was. Via Luxemburg hadden de broers nog meer zwarte inkomsten witgewassen. Hun volledig opgebouwd vermogen van 48 miljoen euro werd verbeurd verklaard, tot op de hoogste gerechtelijke instantie. Dat was meteen een primeur voor dit land. En een horror voor fiscale experts die hierin een gevaarlijk precedent zagen.