NIEUW – VOETBALGELD – Brits-joodse gokmiljonair Tony Bloom pompt 3 miljoen euro in Union Sint-Gillis

Tony Bloom, Anthony voor de notaris, heeft het kapitaal van de voetbalploeg Union Sint-Gillis opgetrokken met 3 miljoen euro. Dat is evenveel als het financieel verlies dat de Brusselse club vorig seizoen incasseerde. Daarmee neemt Bloom effectief het heft in handen bij Union. Bloom maakte fortuin in de gokindustrie. Zijn bedrijf Starlizard verkoopt gokadviezen aan gokkers wereldwijd. Maar tegelijkertijd creëerde Bloom een eigen goksyndicaat met grote beleggers. Dat syndicaat volgt ook de adviezen van Starlizard op en zou miljoenen euro’s gokgeld verzetten. Niemand kent de details. Daarmee is Bloom wel één van de belangrijkste spelers in de gokwereld van het voetbal. “Wanneer Starlizard beweegt, beweegt het voetbal.” zegt een insider. Voetbalgeld, het blijft één van de meest intrigerende dingen.



Bloom startte zijn carrière in de jaren ‘90 als aandelenhandelaar bij Ernst&Young. Na twee jaar actief te zijn op de beurs stapte hij over naar de handel in opties, een verfijnde beleggingstechniek met grotere risico’s maar ook grotere winstenkansen. Na zes maanden optiehandel hield Bloom het voor bekeken en werd hij… professioneel pokerspeler. Het zegt iets over de optiehandel. Maar Bloom had succes en won belangrijke internationale tornooien.

Tony Bloom: “Ik wou gokken omdat ik daar van geniet. Maar ik moest het wel goed doen, wou ik winnen. En ik wou niet verliezen.”

De overstap naar de goksector lag daarbij voor de hand. Bloom stampte verschillende gokbedrijfjes uit de grond die hij allen ook min of meer succesvol wist door te verkopen. Hij ging zich daarbij meer en meer concentreren op Azië, het belangrijkste continent wanneer het op gokken aankomt. Niet onbelangrijk ook, Bloom werkte drie jaar vanuit het offshorecentrum Gibraltar. In 2006 startte hij Starlizard op. Hou u vast, dagelijks zijn er 160 mensen bij Starlizard die gegevens invoeren in computers. Gegevens over voetbal, wereldwijd. Wie miste een strafschop? Wie raakte de deklat maar scoorde niet? Wie is gekwetst en voor hoelang? Welke sterspelers zijn verwikkeld in een echtscheiding? Alle mogelijke gegevens worden ingevoerd en moeten zo leiden tot de beste voorspellingen.

Een insider: “Overal waar er gevoetbald wordt, gokt Starlizard”

Dat is de theorie. Want over de praktijk is weinig tot niets bekend. Bloom geeft geen interviews, zeker al niet over zijn gokimperium. Alle werknemers van Starlizard moeten een geheimhoudingsclausule tekenen. En binnen Starlizard is er niemand die het hele productieproces kan overschouwen, buiten enkele Bloom-vertrouwelingen. De kans op insider dealing door werknemers is te groot. Dus wordt de interne kennis opgedeeld in kleine puzzelstukjes. Wie die kan samenleggen, mag deelnemen aan het goksyndicaat van Bloom en kan dus extra geld verdienen.

Niemand weet hoe groot het vermogen van Bloom is. Volgens sommige Britse bronnen is hij miljardair. Zijn goksyndicaat zou jaarlijks tussen de 20 en 100 miljoen Britse pond opbrengen. In 2009 nam hij de Britse tweede klasse voetbalploeg Brighton & Hove Albion over, in zijn thuisstad Hove. Hij zou er naar wordt gezegd 250 miljoen pond investeren in een vernieuwde voetbalarena. Wanneer Brighton enkele jaren later promoveerde naar de Premier League zou hij daar al 100 miljoen van terug verdiend hebben. (Lees verder onder de foto)

Tony Bloom en zijn echtgenote Linda.

Tony Bloom heeft joodse wortels. Hij investeerde fors in de uitbouw van een synagoge in Hove. Zijn Bloom Foundation investeert onder meer in onderzoek naar MS. Zijn echtgenote Linda is MS-patiënte. Samen hebben ze één zoon. Over zijn privé-leven is zo goed als niets bekend buiten het feit dat hij pendelt tussen Londen en Australië waar zijn echtgenote haar familie heeft.

Blijkbaar worden er geen vragen gesteld bij het feit dat Bloom belangrijke geldstromen controleert in de gokwereld van de voetbal. Hij stuurt enerzijds gokadviezen wereldwijd, van Azië tot Europa, terwijl hij anderzijds zelf structureel gokt. Of is het investeert? Is hij sterk genoeg om het systeem structureel te “corneren”, zoals bij de optiehandel? Creëert hij zijn eigen insider trading? Niemand die er stil bij staat. Zo’n figuur mag dan ook niet ontbreken in het kleurrijke panopticum van de investeerders in het Belgisch voetbal.