NIEUW – VOETBALGELD – Wijnbouwer Hubert Ewbank wil met RAEC Mons naar Champions League

Hubert Ewbank de Wespin (Foto: LinkedIn)

De ondernemers Bernard Courcelles en Hubert Ewbank de Wespin hebben samen in een 50/50 verhouding de nieuwe vennootschap Renaissance Albert Elisabeth Club Mons, afgekort RAEC Mons, opgericht. Beide ondernemers, verankerd in Henegouwen, zijn de eigenaars van de voetbalclub Mons die de voorbij twee seizoenen telkens promoveerde en nu als amateurclub aanleunt tegen de Champions League. Hun ambitie is ook die overstap naar de nationale competitie te maken. Als onderdeel daarvan zal het bouwbedrijf Lixon van Virginie Dufrasne het stadion van Bergen renoveren en uitbreiden. Naast het voetbal heeft Hubert Ewbank de ambitie om met zijn wijnbedrijf Domaine du Chant d’Éole 1 miljoen wijnflessen te produceren en de grootste wijnbouwer van België te worden.

Met een promotie in het voorbije seizoen 2023-2024 speelt RAEC Mons nu in de Nationale 1, het laatste amateurniveau in België. De lokale pers spreekt over de heropstanding van ‘le Albert’ onder impuls van de ondernemers Ewbank en Courcelles. In 2015 vroeg de Royal Elisabeth Club de Mons het faillissement aan. De club die 105 jaar geschiedenis achter de rug had, kapseisde financieel. De club werd daarop overgenomen door lokale investeerders en keerde langzaam maar zeker terug naar de hoogste regionen. Einddoel is nu terug te keren naar het prof voetbal. Dat moet gebeuren onder leiding van de eigenaars Hubert Ewbank, voorzitter, en Bernard Courcelles, directeur van de ploeg.



Beiden koesteren ook grote ambities inzake de infrastructuur van de club. De twee tribunes van de club moeten een opknapbeurt krijgen. De stad Bergen, stronghold van PS-kopman Elio Di Rupo, is eigenaar van de tribunes. Het bouwbedrijf Lixon zal ze verbouwen en er multifunctionele tribunes van maken met onder meer multifunctionele zalen, studentenhuisvesting en buurtwinkels. De stad Bergen gaat ook investeren in het voetbal opleidingscentrum voor jongeren. De kleedkamers worden verbouwd en er komen synthetische velden.

Eigenaar Hubert Ewbank sponsort de club ook met zijn wijnbedrijf Domaine du Chant d’Éole. Wat wijn betreft kan Ewbank vergeleken worden met de Vlaamse investeerder en wijnondernemer Urbain Vandeurzen. De wijngaard van Ewbank is 42 hectare groot en produceert momenteel maximaal 200.000 flessen per jaar omdat een deel van de wijngaard nog niet volgroeid is. Wanneer de laatst geplante wijnstokken in 2029 volgroeid zijn, kan er tot 600.000 flessen worden geproduceerd. Ambitie is een miljoen flessen te produceren tegen 2035.

Ewbank schakelde zijn familiebedrijf over van landbouw naar wijn. Hij lanceerde ook een cosmeticalijn op basis van druivenpitten. Daarnaast zijn er rondleidingen, een restaurant tussen de wijnranken, en verschillende seminariezalen. Dat alles valt onder de noemer ‘wijntoerisme’. “Dat was in de beginperiode niet alleen belangrijk voor onze naamsbekendheid, maar financieel ook levensnoodzakelijk omdat de eerste wijnoogst vijf jaar op zich liet wachten. Om deze periode te overbruggen, moesten we op zoek naar andere inkomsten.” zo vertelde Ewbank daarover. Chant d’Eole is daarbij een zuiver familiebedrijf. “Mijn nonkel heeft zes kleinkinderen en ik heb zelf ook drie kinderen. We zien Chant d’Éole dan ook als een investering in de volgende generaties.” aldus Ewbank. “In 2010 zijn we gestart, maar we verwachten de eerste dividenden pas rond 2035.”