NIEUW – Wolters Kluwer Belgium incasseert (internet) verlies van 130 miljoen euro

(Foto: Depositphotos)

Wolters Kluwer Belgium, dochter van de gelijknamige Nederlandse beursgenoteerde informatie multinational, incasseerde over 2022 een verlies van 123 miljoen euro. Dat verlies is het gevolg van een minwaarde van 130 miljoen euro die werd geboekt op het afstoten van de dochter Wolters Kluwer Financial Services Belgium. Die informatieleverancier boekte de voorbije twee jaar een gecumuleerd verlies van 129 miljoen euro. Het moederbedrijf pompt nu 75 miljoen euro extra kapitaal in haar Belgische dochter om daarna het overgedragen verlies van 84 miljoen euro van de Belgische dochter weg te boeken. “De toegenomen concurrentie en de via internet gratis aangeboden informatie vormen de grootste risico’s voor de omzet. Als gevolg hiervan moeten onze nieuwe producten meer toegevoegde waarde bieden aan onze klanten.” zo staat te lezen in de jaarrekening van Wolters Kluwer Belgium.

Wolters Kluwer is een wereldwijde leverancier van professionele informatie, software en diensten voor artsen, verpleegkundigen, accountants, juristen op het gebied van fiscaliteit, financiën, audit, risico, compliance en regelgeving. Het is onder meer die laatste activiteit die de angel was in de huid van Wolters Kluwer Belgium. Dat bedrijf boekte een omzet in 2022 van 114 miljoen euro, goed voor een cash flow van 18 miljoen euro. In 2021 was die omzet nog 112 miljoen euro. Die omzetgroei is voornamelijk te verklaren door de groei in de software en online business die de afbouw van de papieren uitgaven meer dan compenseert. Het boekjaar werd echter afgesloten met een verlies van 123 miljoen euro. Oorzaak daarvan is de niet-recurrente financiële kost van 130 miljoen euro, zijnde de geboekte waardevermindering op de dochter Wolters Kluwer Financial Services Belgium.



Die dochter is onder meer gespecialiseerd in de verkoop van bedrijfsinformatie, een activiteit die steeds meer concurrentie ondervindt van nieuwe online informatiebedrijven. “De toegenomen concurrentie en de via internet gratis aangeboden informatie vormen de grootste risico’s voor de omzet. Als gevolg hiervan moeten onze nieuwe producten meer toegevoegde waarde bieden aan onze klanten. In dit kader wordt ingezet op innovatie en worden nieuwe online toepassingen die meer kant en klare inzichten leveren aan de klanten gelanceerd.” aldus de jaarrekening van Wolter Kluwer Belgium. Binnen de huidige opruiming wordt meteen een intragroep schuld op Wolters Kluwer Finance Ireland van 40 miljoen euro terugbetaald. Wolters Kluwer Financial Services Belgium wordt daarbij overgedragen aan de Nederlandse moedervennootschap.