Nieuwe financiële opdoffer voor Nicolas Saverys

De rederij Exmar, specialist in transport van gas, is er niet in geslaagd een lening van 1 miljard Noorse kronen of 105 miljoen euro te herfinancieren. Zelfs een opbrengst van 10 procent kon investeerders blijkbaar niet overtuigen. De verlenging van de lening ligt nu op tafel. Het aandeel Exmar zakt op de beurs tot een dieptepunt van 4,67 euro. Exmar-topman Nicolas Saverys ziet zijn vermogen terugvallen op 128 miljoen euro, een klap van om en bij 80 miljoen euro tegenover begin dit jaar.



De huidige moeilijkheden voor Exmar begonnen na het afspringen van een mogelijke overeenkomst met het Nederlandse Vopak over de verkoop van hervergassingsschepen. Exmar overwoog daarop een driejarige lening van omgerekend 130 miljoen euro te herfinancieren tegen een “strafrente” van 10,5 tot 11 procent. Dat bericht stuurde de beurskoers van Exmars naar de haaien.

Exmar gaat nu met de bestaande obligatiehouders onderhandelen over een mogelijke verlenging van de lening. Dit is een ongewone zet in de financiële wereld. “We hebben lange gesprekken gehad met zowel de huidige obligatiehouders als de mogelijke toekomstige en zijn tot de conclusie gekomen dat het goedkoper zal zijn om de huidige obligatielening te verlengen”, zegt financieel directeur Miguel de Potter in de Tijd. Er blijven nog heel wat vraagtekens bij de nakende deal, onder meer over de looptijd als de rente van de lening.