Nieuwe Guust Flater met een oplage van 1,2 miljoen exemplaren: Nou moe !

De Franse uitgeverij Dupuis hoopt nog voor het einde van het jaar een nieuw strip album uit te geven van Guust Flater. De uitgeverij vocht daarover een juridische strijd uit met Isabelle Franquin, de dochter van de striptekenaar André Franquin, de geestelijke vader van het flaterende stripfiguurtje. Franquin overleed in 1997. Hij wou niet dat Guust Flater na zijn overlijden een eigen leven zou gaan leiden. Bij zijn overlijden had Franquin het niet onaardige vermogen opgebouwd met zijn strips van 30 miljoen Belgische frank of nu 0,71 miljoen euro. Maar Dupuis slaagde er toch in de rechten van de strip te kopen. Toch zal de naam Guust Flater niet onmiddellijk opnieuw verschijnen. Dupuis wil ‘Gaston Lagaffe’ opnieuw uitgeven, het originele Franstalige figuurtje. De ambitie is niet gering, de uitgeverij mikt op een oplage van 1,2 miljoen exemplaren. In tegenstelling tot Vlaanderen vieren strips in de Franstalige wereld nog steeds hoogtij.



Franquin tekende Guust Flater voor het eerst in 1957. Hij deed dat op vraag van Yvan Delporte, die een figuurtje zocht als illustratie bij de rubrieken in stripweekblad Robbedoes. Franquin creëerde een kantoorhulpje dat een onhandige medewerker van de redactie voorstelde, Gaston, genoemd naar Gaston Mostraet, een stuntelige kennis van Delporte. Die illustraties werden uiteindelijk een aparte stripreeks. Franquin publiceerde de albums tot 1992, en stierf vijf jaar later.

Het is wellicht cynisch, maar Gaston Lagaffe treedt in de strips van Franquin op als stoorzender bij de ondertekening van nieuwe contracten. Dat leek nu even realiteit te worden. Dupuis wil dat de Canadese striptekenaar Marc Delafontaine, beter bekend als Delaf, de nieuwe strip tekent. De stijl van Delaf komt sterk overeen met die van Franquin. Maar dat was buiten dochter Isabelle Franquin gerekend. Zij beheert de morele rechten op het stripfiguurtje. Vader Franquin verkocht in 1992 via een tussenpersoon wel zijn rechten op zijn personages en op de publicatie ervan aan de uitgeverij Dupuis. Een arbitrage besliste het dispuut nu in het voordeel van de uitgeverij.