In 2014 overleed Gilbert Nijs op 64-jarige leeftijd aan een snel groeiende kanker. Zijn dochters Nathalie en Christine kwamen op die manier tegen wil en dank aan het roer van het zuivelbedrijf Incopack dat hun vader had opgestart. Gilbert Nijs, lange tijd ook bestuurder van de voetbalploeg KRC Genk, was een type ondernemer voor Limburg. Incopack ging van start als producent van slagroom. In 2008 nam Nijs het melkbedrijf Limelco over om zo in zijn eigen melkbevoorrading te voorzien. Nu, 10 jaar na zijn overlijden, verkopen zijn dochters het bedrijf aan de Nederlandse zuivelproducent Royal A-ware. De familie komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 81 miljoen euro.
Het familiale zuivelbedrijf The Dairy Food Group uit Zonhoven bestaat uit Incopack, producent van slagroom in spuitbussen, Eurodesserts, producent van desserts in bekers op zuivelbasis zoals chocolademousse en vanillepudding, Allfreez, een verwerkingsbedrijf voor diepgevroren kant-en-klare gerechten op basis van diepgevroren vis, Limelco, gespecialiseerd in de productie van verse kaas, verse desserten, melkdranken en industriële melkpoeders, en Belgian milk company, een ophaalbedrijf voor melk bij eigen landbouwers. Globaal staat de groep voor een omzet van meer dan 300 miljoen euro. Onder de naam The Dairy Food Group worden producten als slagroom in spuitbussen, desserts, verse kaas, proteïnedrinks, room en melkpoeder gemaakt voor de huismerken van supermarkten.
Alles begon in 1988 wanneer Gilbert Nijs besliste om in Dilsen-Stokkem te starten met de productie van slagroom. Later breidde het productieaanbod uit naar verschillende soorten desserts en drinkyoghurt. De productie gebeurt voor een groot deel onder private label. 70 % van de productie gaat naar de export. Een belangrijk moment was de overname van Limelco in 2008. Dat is gespecialiseerd in de productie van verse kaas, verse en langhoudbare desserten, melkdranken en industriële melkpoeders. Het bedrijf is groter dan de rest van de bedrijven van Groep Incopack samen. “Bij Limelco was er jaren voor de overname niet meer geïnvesteerd in het productieproces”, vertelde Nathalie Nijs daarover. “Het was een groot bedrijf maar tegelijk ook een oud bedrijf. Als je een overname van een dergelijke omvang doet, moet je er altijd rekening mee houden dat er een paar lijken uit de kast vallen. Maar bij Limelco was dat een heel kerkhof. Het heeft bloed, zweet, tranen en meer dan 20 miljoen euro aan investeringen gekost om er terug structuur en een kwalitatief productieproces in te brengen.” De familie heeft er nooit voor geopteerd om een holding boven het bedrijf te plaatsen. “Een structuur om de structuur zullen we nooit creëren.” aldus nog bio-ingenieur Nathalie Nijs.