Nu officieel: Coucke mag Anderlecht overnemen

“Clearance mededinging ontvangen, RSCA here we come, team en fans, samen naar mooie tijden!” Met deze tweet, in Nederlands en Frans, maakte Marc Coucke het nieuws bekend dat hij zich officieel voorzitter van voetbalclub RSC Anderlecht mag noemen. De Mededingingsautoriteit heeft hiervoor groen licht gegeven. Die instantie moest zich uitspreken over de vraag of de overname van de Brusselse club volgens de wet verlopen was. Haar tussenkomst kwam er nadat alle eersteklassers de voorbije weken een vragenlijst moesten invullen waarop ze hun vragen konden formuleren over de voetbalstap die Coucke zet.



Ook bij de voetballende collega’s bleek een mogelijke belangenvermenging tussen KV Oostende en RSC Anderlecht de meeste vragen op te roepen. Pas wanneer bleek dat Coucke alle aandelen van KVO officieel had verkocht én dat hij de schuldenput van KVO dempte met een kapitaalsverhoging van 15 miljoen euro, verdween een groot deel van hun bezwaren. Daarbij was de ene club in zijn opmerkingen wat uitvoeriger dan de andere. Het grootste verzet verwachtten de Brusselaars uit Antwerpse hoek. Paul Gheysens, eigenaar van projectontwikkelaar Ghelamco, haat verliezen en in de overnamestrijd van Anderlecht heeft de eigenaar van Antwerp verloren. Maar ook andere teams antwoordden uitvoerig op het gevraagde.

Marc Coucke kan nu zijn eerste beleidsdaden stellen. En die zijn al bekend. Luc Devroe wordt benoemd als als sportief directeur en Chris Goossens als clubdokter van Anderlecht. Zowel Devroe als Goossens brengt Coucke mee van Oostende. Ondertussen is het nog even wachten op de beslissing van de licentiecommissie van de voetbalbond. Die moet beslissen of Anderlecht in eerste klasse mag spelen. Ook die commissie onderzoekt de banden tussen Oostende, Anderlecht en Marc Coucke.