Onderzoek naar domicilie fraude kost Philip Vlieghe (in eerste aanleg) 19 miljoen euro

Philip Vlieghe werd in 2018 mede-eigenaar van de Kortrijkse Blauwe Hoeve.

Een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel, een tijdelijk beroepsverbod en 19,3 miljoen euro aan illegale vermogensvoordelen die worden verbeurd verklaard. Dat is het éénduidig vonnis dat de rechtbank van Brugge heeft uitgesproken over de Harelbeekse industrieel Philip Vlieghe. Wat van start ging als een onderzoek naar domicilie fraude eindigde in een groot fraudeproces waarbij de 58-jarige Vlieghe het deksel op de neus krijgt. Vlieghe is in West-Vlaanderen bekend als de vroegere organisator van de E3 wielerwedstrijd, als liefhebber van Porsche racewagens en als eigenaar van het Kortrijke horecacomplex De Blauwe Hoeve. Maar industrieel maakte hij fortuin met het houtbedrijf Omniplex uit Harelbeke Zijn advocaat noemt het vonnis onbegrijpelijk en tekent beroep aan.

Alle experten in vermogensbeheer zullen het bevestigen. Vermijd zoveel mogelijk relationele problemen. Op alle gebied. Dat ondervond nu ook Philip Vlieghe. Op 1 april 2011 liet de ondernemer zich officieel inschrijven als inwoner van Monaco. Tot op vandaag is dat nog zijn officiële woonplaats. Maar het gerecht begon een onderzoek naar mogelijke domicilie fraude. Waarop de speurders een jarenlange belastingfraude bloot legden. De rechtbank gelooft niet dat de Vlaamse ondernemer woont in een kleine studio in Monaco, die een ‘onbewoonde indruk’ gaf. Dat laatste konden de speurders aantonen omdat het nutsverbruik er zeer laag was. Maar, ook Vlieghe’s voormalige partner legde belastende verklaringen af. “Philip is officieel gedomicilieerd in Monaco wegens het gunstige belastingstelsel daar. In de praktijk woonde hij samen met mij in Harelbeke.” zo wordt ze geciteerd. De speurders bekeken ook zijn huidige gezinssituatie. Zijn huidige partner is volgens de rechtbank officieel in België ingeschreven, het koppel heeft samen nog een woning in Knokke en de verblijfsregeling met zijn ex-partner zou eveneens aangeven dat hij onafgebroken in België woont.



Het vonnis tegen Vlieghe dateert al van 22 september maar de Tijd publiceert er vandaag details over. In 2001 koopt Vlieghe, die dan al eigenaar was van de Harelbeekse Houtzagerij, zich in bij het bedrijf Omniplex, gespecialiseerd in de import van houten platen. Ook het beheer van zijn zakelijke activiteiten zou de domicilie fraude aantonen, stelt de rechtbank. Op papier is Vlieghe al lang geen gedelegeerd bestuurder en voorzitter meer van het bedrijf. Maar volgens het parket bewijzen zijn e-mails dat Vlieghe nog zeer vaak in België professionele afspraken had. De correctionele rechtbank oordeelt dat een constructie is opgezet om voor miljoenen euro’s belastingen te ontduiken. Al in 2011 en 2012 zou Omniplex overeenkomsten hebben gesloten met meerdere Monegaskische bedrijven van Vlieghe. Omniplex betaalde vanuit Harelbeke commissies voor onderhandelingen die Vlieghe deed met potentiële houtleveranciers. Volgens de rechtbank was dat alleen bedoeld om vergoedingen te kunnen uitbetalen zonder daarop belastingen te betalen. Op die manier zou zwart geld via Luxemburg zijn beland op bankrekeningen in Monaco.

Een voormalige boekhouder van het houtbedrijf heeft aan de speurders verklaard dat hij zich bezighield met het officiële gedeelte van de omzet en Vlieghe met het niet-officiële gedeelte. Op bestelbons zou telkens een ‘T’ zijn gezet als deels of volledig in het zwart werd verkocht. De rechtbank veroordeelt ook de houtbedrijven Omniplex en Harelbeekse Houtzagerij voor de belastingfraude die minstens 13 jaar zou hebben geduurd, van het boekjaar 2002 tot en met 2014. De rechtbank stelt dat de bedrijven doelbewust de zwarte omzet verdoezelden. Vier medebeklaagden werden eveneens veroordeeld, met boetes en straffen tot één jaar cel met uitstel. Alle partijen hebben beroep aangetekend.