Ook honden krijgen kanker, weten ze bij Volition

De Verenigde Staten zijn momenteel de grootste markt voor dierengeneeskunde ter wereld. Er zijn 55 miljoen honden in de VS. Een kwart daarvan zal in de loop van zijn of haar leven kanker ontwikkelen. Jaarlijks worden om en bij 4,2 miljoen kankerdiagnoses geregistreerd bij honden. De universiteit van Texas A&M, gespecialiseerd in de opleiding van dierenartsen, gaat nu samenwerken met het bedrijf Volition om biomarkers te ontwikkelen die kanker opsporen bij honden. Texas A&M neemt een participatie van 12,5 % in het Amerikaanse filiaal van Volition dat zijn onderzoekscentrum heeft in het Waalse Gosselies.



De Amerikaanse universiteit draagt een deel know how over aan Volition en betaalt daarnaast 0,4 miljoen dollar voor haar participatie name. Volition is gespecialiseerd in de ontwikkeling van biomarkers. Dat zijn diagnosetesten die via bloedcontrole toelaten vroegtijdig kanker op te sporen. Ze zijn gebaseerd op de analyse van DNA en nucleosomen. Die markers worden in de eerste plaats gebruikt voor menselijke diagnoses maar het bedrijf heeft dus ook een afdeling die zich toelegt op dierengeneeskunde. Zo hoopt het in de VS in 2020 de eerste biomarkers voor honden te introduceren.

Volition heeft haar onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Gosselies. Het bedrijf sloot ook een lening af met het Waalse gewest. Het bedrijf wordt gecontroleerd vanuit Singapore en is genoteerd op de Amerikaanse beurs. Het heeft een marktkapitalisatie waarde van 245 miljoen dollar. Bedoeling is dat biomarkers die hier worden ontwikkeld eerst in Europa worden op de markt gebracht en daarna in de VS en Azië. Met de toenemende vergrijzing worden tegen 2030 21 miljoen nieuwe menselijke diagnoses van kanker verwacht. De verwachting is dat 13 miljoen mensen zullen overlijden ten gevolge van die ziekte. Dat is dus meer dan de hele Belgische bevolking. De meest voorkomende kankers treffen de longen, de borst en de dikke darm. Vroegtijdige opsporing leidt tot de beste behandeling.