Wat doen mensen en beleggers in tijden van nood en corona crisis? Ze vluchten in goud en edelmetaal. Neen, zelfs dat niet. Iedereen wil zo veel mogelijk cash bijhouden. Liquide zijn. Maar dat is wel nefast. Geld moet rollen. Wil de economie draaien. Toch stelt iedereen alles uit. En wacht af. De banken spelen hier de meest nefaste rol. “Wij verkopen nu niets meer.” zegt een projectontwikkelaar ons, “De banken blokkeren elk kredietdossier. Ze wachten op de afloop van de crisis.” Maar door te wachten wordt de crisis enkel verdiept. De banken creëren de crisis. Wij ondergaan ze.
Donald Trump heeft het wel begrepen. Hij beseft dat consumptie en investeringen de enige manier zijn om een recessie te vermijden. Dus gooit hij alle remmen los. De maatregelen zullen ‘groots en meeslepend’ zijn, zo laat hij weten. Zo krijgen alle Amerikanen een cheque thuisgestuurd van 1.000 dollar. Daarmee is een bedrag gemoeid van 250 miljard dollar. Ook bedrijven die het in Amerika moeilijk hebben, zullen waar mogelijk worden ondersteund. Al met al zal het stimuleringspakket zo’n 1,2 biljoen dollar, 1.200 miljard dollar is dat, bedragen. Dat is al 350 miljard dollar meer dan enkele dagen geleden nog werd overwogen. Zo koopt Trump zijn volgende presidentschap af. Amerikanen zijn zo. Geen flauwekul maar actie.
In Europa zet de Europese centrale bank 750 miljard euro klaar. Wel voor heel Europa. Italië lanceerde een economisch noodplan van 25 miljard euro. Spanje gooit er 200 miljard euro tegenaan. Frankrijk heeft 45 miljard in stelling gebracht. Duitsland houdt 550 miljard euro kredietgaranties voor bedrijven achter de hand. En in Nederland stelt de regering in eerste instantie 10 tot 20 miljard euro beschikbaar om bedrijven door de coronacrisis te helpen.
België doet het iets op kleinere schaal. De Vlaamse regering gaat er van uit dat de strijd tegen corona 1 miljard euro zal kosten. Ze neemt voor één maand de water- en gasfactuur over van wie technisch werkloos werd en bedrijven krijgen vier maanden uitstel voor het betalen van de autofiscaliteit. Ook de federale regering zette tot nu 1 miljard euro opzij voor enkele initiatieven. Wallonië maakt 350 miljoen euro vrij.
Ook privé bedrijven doen mee. Dividenden bijvoorbeeld worden terug getrokken. Dat is wat de lingerieproducent Van de Velde uit Schellebelle doet. Het vorige week aangekondigde dividend komt er niet. 13 miljoen euro blijft voorlopig in kas. Ook de bioscoopgroep Kinepolis wordt frontaal getroffen door het coronavirus. Alle bioscopen van de groep in ons land zijn sinds 13 maart dicht. De groep heeft in België geen inkomsten meer, terwijl de kosten doorlopen. Hoewel Kinepolis het jaar is ingegaan met een mooie kaspositie, zei voorzitter Joost Bert in een gesprek met De Standaard dat zijn bedrijf het aangekondigde dividend van 1 euro per aandeel waarschijnlijk niet uitkeert. De beurskoers van Kinepolis zakte de voorbije dagen als een mislukte soufflé in elkaar.
Niemand beslist nog iets. Niemand doet nog iets. De enige manier om deze crisis te overwinnen is het vertrouwen te herstellen en terug te keren naar ‘business as usual’. Maar niets laat vermoeden dat dit de komende weken zal gebeuren. Danny Vera zong het al in zijn hemels mooi lied Roller Coaster:
Here we go
On this roller coaster life we know
With those crazy highs and real deep lows
I really don’t know why