In België werkt het consortium met journalisten van Le Soir, MO, Knack en de Tijd. Die twee laatste bekijken vandaag de aanwezigheid van de Antwerpse diamantsector in de Panama Papers. En wat blijkt? Vijf van de 10 grootste diamanthandelaren uit Antwerpen maken gebruik van offshore structuren. Het grootste Antwerpse diamantbedrijf dat voorkomt in de Panama Papers is Rosy Blue, het nummer twee in ons land, met een omzet van 1,7 miljard euro in 2014. De groep Rosy Blue, die ook een kantoor in de Antwerpse Hoveniersstraat heeft, wordt verbonden aan een twintigtal offshores die zijn opgezet met de hulp van het Panamese kantoor Mossack Fonseca waar het informatielek is ontstaan. De meeste zijn opgericht in 2008 vanuit het Rosy Blue-kantoor in Dubai. Sommige zijn intussen alweer opgedoekt, maar verschillende zijn volgens de gelekte documenten nog actief.
Maar Amic Mining is vooral opmerkelijk omdat er nog een derde Antwerpse diamantair bij betrokken was: de Belg Victor Mozes Konig. Hij werd in 2012 in Antwerpen veroordeeld in een witwasaffaire en staat geseind bij het internationale politieagentschap Interpol. In januari 2012 merkten de juristen van Mossack Fonseca dat Konig geseind stond en dat hij met een van hun offshores werkte. Een aanbevelingsbrief van ABN AMRO in Antwerpen, die sprak van hoge achting voor Konig, baatte niet. Ze besloten de voortvluchtige Konig uit de offshore te gooien. In mei 2012 zetten ze de offshore op non-actief. Niemand lichtte Interpol in. Voor de betrokkenen was de zaak opgelost.
Arslanian reageerde niet op vragen van de journalisten, Rosy Blue wel. Het zegt niets meer te maken te hebben met de uitgelekte offshorenamen. Het werkte via de Britse Maagdeneilanden omdat “Amic Mining gespecialiseerd was in de verkenning van mijnbouwmogelijkheden in Afrika. Om commerciële redenen en om onze bestaande relaties met onze mijnbouwleveranciers niet in gevaar te brengen, wilden we niet onder onze eigen naam opereren.” Rosy Blue zegt geen zaken meer te doen met Victor Konig.